Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ivan Lovrenović ×

Vijest • 19.10.2023.

Ivan Lovrenović dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2023.

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2023. godinu dodijeljena je Ivanu Lovrenoviću za roman 'U sjeni fantoma' (Bodoni, 2023). Tako je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ludwig Bauer (predsjednik), Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Antun Pavešković istaknuvši da je ovo velika i važna knjiga o ranjenim i dobrim ljudima nakon teških ratnih i poratnih gubitaka, koji su izdržali.
Kritika • 25.08.2023.

Ivan Lovrenović : U sjeni fantoma

Kada razmišljamo o umalo histeričnoj hiperprodukciji historije, našlo bi se podosta balkanskih zemalja bremenitih prljavom prošlošću, balkanskih prvenstveno u očima onih što su na ovaj prostor imaginarnog zla i stvarne prošlosti naselili kompenzacije vlastitih okrvavljenih ruku, ali čini se da nigdje ona nije toliko složena, zamršena, iracionalna kao u bosanskim bespućima punima mržnje, obilnima...
Najava • 07.07.2023.

Predstavljanje romana Svetislava Basare 'Rekapitulacija'

O romanu Svetislava Basare, 'Rekapitulacija' razgovarat će spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler, pisac, književni kritičar i kolumnist Miljenko Jergović te novinar i pisac Boris Rašeta. Uz knjigu mjeseca govorit će se i o naslovima 'Gulaš od ptice turul' u prijevodu Siniše Kasumovića i 'U sjeni fantoma' Ivana Lovrenovića.
Najava • 13.10.2022.

Književni festival Poligon u Mostaru na temu: Govor mržnje i aktivizam

Književni festival Poligon održat će se od 13. do 15. listopada 2022. u Mostaru na temu: 'Govor mržnje i aktivizam'. Gostuju Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Ferida Duraković (BiH), Andrijana Kos Lajtman, Damir Radić (HR) i Denis Škofič (SLO), a programi će se održati na maloj sceni HNK, u maloj dvorani HDHS Kosača te Knjižari Ivo Andrić.
Vijest • 30.03.2021.

Ivan Lovrenović i Tomislav Brlek među dobitnicima Povelje 'Radomir Konstantinović'

Ivan Lovrenović za knjigu 'Putovi su, snovi li su' i Tomislav Brlek za 'Tvrdi tekst: Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti' (obje u izdanju Frakture) među dobitnicima su Povelja 'Radomir Konstantinović' za 2019. i 2020. godinu. Povelju su utemeljili Izvršni odbor manifestacije Dani Radomira Konstantinovića i Gradska biblioteka Subotica.