Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.07.2023.

Predstavljanje romana Svetislava Basare 'Rekapitulacija'
Održava se
07.07.2023. u 19h

Predstavljanje knjige mjeseca prema izboru književnog magazina BestBook održat će se u petak 7. srpnja u 19 sati u prostoru knjižare Fraktura (Ulica Kneza Mislava 17).

Knjiga mjeseca u srpnju je aktualni roman Svetislava Basare, "Rekapitulacija" (24 sata, 2023). Razgovarat će spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler, pisac, književni kritičar i kolumnist Miljenko Jergović te novinar i pisac Boris Rašeta

Uz knjigu mjeseca govorit će se i o naslovima "Gulaš od ptice turul" (Gymnasium, 2022.) u prijevodu Siniše Kasumovića i "U sjeni fantoma" Ivana Lovrenovića (Bodoni, 2023.).

Razgovor ćete moći pratiti uživo i online, na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura, na FB profilu Fraktura – najbolja literatura te na FB stranicama magazina BestBook, Express i 24sata.

O knjizi:
Autorov alter ego Kaloperović, izvukavši se od smrti te pružajući otpor vremenu i prostoru, kreće u novu nenadanu potragu za (be)smislom života u Srbiji i života uopće. Nad njim je nadvijen i prijeteći zavjet na koji ga je obavezao prijatelj Stojković, slikar svjetskog glasa - da priredi izložbu njegovih spaljenih slika. Hoće li mu pomoći Era Milivojević, čije je kolosalne ideje krao tko je stigao, posebice Marina Abramović, jedini koji ni iz čega može stvorti nešto? U igru se uz Stojkovića, povratnika iz svijeta mrtvih, uključuje i Stojkovićev životni prijatelj, gospodin Kapisoda, znameniti kirurg koji se posvetio onkologiji da bi mu smrt uvijek bila pri ruci. Pretresajući znakovite događaje našeg zlog doba i ontološka pitanja, Kaloperović pomiče spoznaju da je civilizacija debelo zagazila na bulevar involucije.

Svetislav Basara u novom romanu "Rekapitulacija", s dobro poznatim junacima i antijunacima iz "Andrićeve lestvice užasa" i NIN-ovom nagradom ovjenčanog romana "Kontraendorfin", poseže za filozofijom, teologijom, književnošću, mitomanijom i idolopoklonstvom, ali iznad svega, burleskom i virtuoznim stilom. Sve ne bi li pronašao ključ za nepodopštine svojih likova i tako usput ubrzao Drugi dolazak i svršetak svijeta i vijeka.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –