Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.09.2022.

Bernardine Evaristo na Festivalu svjetske književnosti 2022.
Održava se
06.09.2022. od 18h do 22h

Bernardine Evaristo (FSK, 2022.)

Djevojka, žena, drugo Evaristo Bernardine
Manifest Evaristo Bernardine

Britanska spisateljica Bernardine Evaristo u utorak 6. rujna 2022. gostuje u Zagrebu gdje će u sklopu jubilarnog 10. Festivala svjetske književnosti u 21 sat razgovarati u HDLU-u s Monikom Herceg. Bernardine Evaristo autorica je romana "Djevojka, žena, drugo" koji je 2019. godine nagrađen jednom od najprestižnijih svjetskih nagrada Man Booker Award, a na hrvatski ga je prevela Davorka Herceg Lockhart.

Bernardine Evaristo (1959.) na književnoj se sceni pojavila početkom prošlog desetljeća s knjigom "Imperatorova beba" i otada njeguje poseban, gotovo poetski stil pisanja, na čijem je tragu i roman koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Ne koristeći se interpunkcijom na kraju rečenice, Evaristo nam je donijela pitak, prohodan, komunikativan roman. 

Roman "Djevojka, žena, drugo" osvojio je publiku širom svijeta donoseći svježi književni glas i neispričane priče žena koje se povezuju kroz prostor i vrijeme. Druga njezina knjiga prevedena na hrvatski – "Manifest : Kako nikada ne odustati" – upravo je izašla u izdanju Profila i prijevodu Dragane Vulić Budanko.
 
"Manifest" je intimno i snažno svjedočanstvo o životu Bernardine Evaristo od djetinjstva prožetog rasizmom do otkrivanja umjetnosti; osnivanja prve britanske kazališne trupe za crnkinje u osamdesetima, izrastanja u spisateljicu, kazalištarku, mentoricu i aktivisticu kakva je danas. U knjizi autorica prikazuje svoju pobunu protiv mainstreama i svoju cjeloživotnu predanost zajednici i stvaralaštvu, a kroz prizmu svojih iskustava pruža životno važne uvide o prirodi rase, klase, feminizma, seksualnosti i starenja.
 
Bernardine Evaristo rođena je u Woolwichu, u jugoistočnom Londonu, kao četvrto od osmero djece majke Engleskinje i oca Nigerijca. Trenutačno živi sa suprugom u Londonu. Do sad je objavila osam knjiga od kojih roman u stihovima "The Emperor's Babe" (2001.), novelu "Hello Mum" (2010.) i roman "Mr Loverman" (2013.). Obilježja su njezine proze hrabrost, eksperimentalan pristup, subverzivnost i preispitivanje mitova različitih povijesti i identiteta. Okušala se u nekoliko različitih žanrova: od poezije, romana u stihu, novele, kratke priče i romana u prozi do radijskih i kazališnih drama, književnih eseja i kritika. Aktivno djeluje i kao književna kritičarka za britanske nacionalne novine Guardian i Independent.
 
Kada joj je 2019. godine dodijeljena nagrada Booker za roman "Djevojka, žena, drugo", Evaristo je postala prva crnkinja koja je osvojila ovu prestižnu nagradu, što je bila revolucionarna prekretnica kako za britansku i svjetsku kulturu, tako i za nju osobno. Osim Bookerom roman je nagrađen nagradom British Book Awards, proglašen je romanom 2020. godine, a bio je i bestseler broj jedan Sunday Timesa. "Manifest", koji od sada možete čitati i na hrvatskom jeziku, osma je knjiga Bernardine Evaristo i jedna po ocjeni mnogih najiščekivanijih knjiga 2021. godine. 

Festival svjetske književnosti - program 
6. 9. 2022.

Saša Ilić i Nenad Rizvanović (FSK, 2022.)

Pas i kontrabas Ilić Saša
Crvena voda Pavičić Jurica
Druga Noina arka Mlakić Josip
Vuk na snijegu Špišić Davor

Kako to već biva s dobitnicima NIN-ove nagrade, roman "Pas i kontrabas" Saše Ilića odjeknuo je u čitavoj regiji, što ne čudi jer roman i geografski pokriva teritorij cijele bivše Jugoslavije te što se pametno, suptilno i literarno moćno bavi pitanjima slobode, ljubavi, odnosa pojedinca i (traumatiziranog) društva. 

Nenad Rizvanović svojim se posljednjim naslovom "Trg slobode" vraća u rodni Osijek i ispisuje mu svojevrsno ljubavno pismo. O točkama susreta ove dvojice autora, o teretu i blagoslovu nostalgije (koja isto više nije što je nekad bila!), o vezama između njihovih djela, o poziciji njihovih posljednjih knjiga u okvirima osobnih bibliografija te o duhovnom i fizičkom prostoru bivše Jugoslavije sa Sašom Ilićem i Nenadom Rizvanovićem razgovarat će spisateljica Đurđica Čilić.
 

Jurica Pavičić jedan je od naših najcjenjenijih novinara, nagrađivani scenarist i romanopisac čiji je kriminalistički roman "Crvena voda" (Profil, 2017.), u prijevodu Oliviera Lannuzela i izdanju nakladničke kuće Agullo, požeo neke od najvažnijih francuskih nagrada – između ostalih, Le Point du Polar européen i Grand Prix de Littérature Policière. Usto, s osam romana, dvije zbirke priča i bogatom publicistikom Pavičić je jedan od najproduktivnijih aktera domaće kulturne scene, a njegovi tekstovi zaživjeli su i kao sjajne TV serije i kazališne predstave. Na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti autor će govoriti o novom rukopisu koji uskoro izlazi u izdanju Stilus knjige, nagradama i književnom radu, a razgovor će moderirati nagrađivana autorica i gimnazijska profesorica Korana Serdarević.
 

Kako pisati u žanru distopije i pronaći inspiraciju za izmišljene svjetove u ovo čudno doba, nalik na distopijski roman, doznat ćemo od distopijskih znalaca – Josipa Mlakića i Davora Špišića. I Mlakićev i Špišićev roman, iako iz tiska izašli u 2022. godini, radnju smještaju u neka potpuno drugačija i daleka vremena. Mlakićeva "Druga Noina arka" treći je dio trilogije čija su prva dva dijela romani "Planet Friedman" i "O zlatu, ljudima i psima". Špišićev "Vuk na snijegu" pak Hrvatsku smješta u 2035. godinu – ona je iscrpljena, postpandemijska, osiromašena, pogođena vojnim udarom i diktaturom. O tome zašto biraju žanr distopije, što se sve kroz njega može reći i o mnogočemu drugom s autorima će razgovarati Lana Molvarec, docentica Odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –