Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bernardine Evaristo

Manifest : Kako nikada ne odustati

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Dragana Vulić Budanko
  • 08/2022.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533139296
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Životna priča Bernardine Evaristo manifest je hrabrosti, integriteta, optimizma, snalažljivosti i upornosti. Ovo je manifest za svakoga tko je ikada bio na margini i svakoga tko želi ostaviti svoj trag u povijesti. Ovo je manifest o tome kako nikada ne odustati.

Godine 2019. Bernardine Evaristo postala je prva crnkinja koja je osvojila nagradu Booker za roman "Djevojka, žena, drugo", što je bila revolucionarna prekretnica kako za britansku, a i svjetsku kulturu, tako i za nju osobno. Njezin je put bio dug, ali uspjela je i ušla u povijest. "Manifest" je intimno i snažno svjedočanstvo o tom putu od djetinjstva prožetog rasizmom do otkrivanja umjetnosti; od trpanja osobnih stvari u vreće za smeće, uvijek u pokretu između privremenih domova, do istraživanja mnogih romantičnih partnera; od osnivanja prve britanske kazališne trupe za crnkinje u osamdesetima do izrastanja u spisateljicu, kazalištarku, mentoricu i aktivisticu kakva je danas – Bernardine Evaristo prikazuje svoju pobunu protiv mainstreama i svoju cjeloživotnu predanost zajednici i stvaralaštvu, a kroz prizmu svojih izvanrednih iskustava pruža životno važne uvide o prirodi rase, klase, feminizma, seksualnosti i starenja.

Ovo je jedinstvena knjiga o tome kako ostati vjeran sebi i svojoj viziji, kako biti nezaustavljiv – u svom pozivu, poslu, životu.

Bernardine Evaristo, britanska je spisateljica rođena u Woolwichu, u jugoistočnom Londonu, kao četvrto od osmero djece majke Engleskinje i oca Nigerijca. Dobitnica je nagrade Booker 2019. za roman "Djevojka, žena, drugo".  Ovaj je roman proglašen romanom godine 2020., dobitnik je British Book Awards, bestseler je broj jedan Sunday Timesa, te se prevodi na 34 jezika. 

Bernardine Evaristo dosad je objavila osam knjiga, među ostalima roman u stihovima "The Emperor's Babe" (2001.), novelu "Hello Mum" (2010.) i roman "Mr Loverman" (2013.)

Obilježja su njezine proze hrabrost, eksperimentalan pristup, subverzivnost i preispitivanje mitova različitih povijesti i identiteta. Okušala se u nekoliko različitih žanrova: od poezije, romana u stihu, novele, kratke priče i romana u prozi do radijskih i kazališnih drama, književnih eseja i kritika.

Aktivno djeluje i kao književna kritičarka za britanske nacionalne novine Guardian i Independent.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –