Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Saša Ilić

Pas i kontrabas

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 05/2021.
  • 364 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533342894
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svitalo je kada je devetnaestogodišnji Filip Isaković s palube bojnog broda JRM u jesen 1991. ugledao otok Lošinj kao posljednje priviđenje raja nakon čega će nastupiti mrak rata, a čitava zemlja nestati u krvi. Dva desetljeća kasnije, bivši ratni veteran i psihički slomljeni jazz kontrabasist, koji više ne može svirati, biva dopraćen u psihijatrijsku bolnicu u Kovinu gdje upoznaje one kojih se država odrekla nakon što ih je iskoristila za svoje ratove. To mjesto prezrenih postaje točka otpora i pobune potaknute antipsihijatrijskim idejama dr Juliusa.

Dok se u mozaičnoj strukturi romana nižu scene jazz koncerata u Splitu, Budimpešti, Beogradu – pripovijest vibrira u ritmu sinkopiranih Filipovih sjećanja na izgubljenu ljubav Enu. Čitatelj putuje kroz vrijeme i prostor Jugoslavije do samog srca romana: filozofije oslobođenja društva zarobljenog u raljama ratne prošlosti i spoznaje da sloboda ne dolazi kroz zaborav, a pojedinca ne možemo liječiti ukoliko ne liječimo društvo.

Roman "Pas i kontrabas" Saše Ilića dobitnik je NIN-ove nagrade 2019. godine.

Saša Ilić rođen je 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je tri knjige priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac. Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i tri romana (Berlinsko okno, 2005; Pad Kolumbije, 2010; Pas i kontrabas, 2019). Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do listopada 2013. Nakon raspada redakcije, u prosincu iste godine osnovao je s Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na njemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurter Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Piše za Peščanik.net i ELit (literaturhauseuropa.eu). Njegova proza dostupna je u prijevodu na albanski, engleski, francuski, makedonski i njemački jezik. Dobitnik je NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman 2019. Živi i radi u Beogradu. Urednik je portala za književnost Komunalinks.com.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –