Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Rogina

Sveudilj vodvilj : Bukvar skoro pa manifest

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 09/2023.
  • 172 str., meki uvez
  • ISBN 9789533343297
  • Cijena: 15.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U nakladničkoj bilješci o knjizi "Sveudilj vodvilj : Bukvar skoro pa manifest" Krešimira Rogine piše:

Krešimir Rogina bez imalo je lažne skromnosti te bez premca daleko najbolji hrvatski arhitekt svih vremena.

Uz sijaset projekata i realizacija, teorijskih tekstova i kritika, kolumni i knjiga, onih originalno napisanih, autorskih (šest) te onih o njemu (također šest), stranih i domaćih, tridesetak objavljenih naslova kao urednik i nakladnik…

… sedam je puta osvajao nagrade na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju u međunarodnoj konkurenciji koja se broji stotinama, katkada i tisućama kolega kandidata iz cijeloga svijeta.

Četiri je puta izlagao na Venecijanskom bijenalu, dva puta na poziv umjetničkog direktora tê najznačajnije likovne manifestacije na svijetu, a posljednji put 2018. godine kao predstavnik druge države.

Prema njegovim je zamislima sagrađeno i zdanje Lanterne/svjetionika prijateljstva u Tokamachiju u prefekturi Niigata u Japanu, čime se rijetko mogu podičiti i viđeniji strani kolege.

Također je materijalno dokàzivo da je upravo on hrvatsku arhitekturu uveo u Digitalnu eru i to još davne 1990. godine (tu se izdvaja projekt Staklene kuće 2001 za slijepog čovjeka i napis Stvarnost stvarnija od one stvarne).

Njegova je kompletna dosadašnja arhiva javno dostupna najvećim dijelom u Muzeju za umjetnost i obrt te potom i u Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti i u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH.


Svi likovi i situacije u knjizi su funkcionalno fikcionalni, isključivi produkt autorove preuveličavajuće bujne mašte te predavanja, a još i više upijanja na Kinki University u Hirošimi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –