Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Rogina

Arhitektonski fokus Krešimira Rogine

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 05/2011.
  • 400 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355838
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U svijetu dramatično rastrganom prirodnim, ekološkim katastrofama i ideološko-interesnim tenzijama, u ambijentu stalnog ubrzavanja misli, legalizacije globalne "bijele buke", u vremenu karakteriziranom sve očitijim rasipanjem umjetničke percepcije Krešimir Rogina svojim tekstovima o arhitekturi i društvu koje ju stvara uporno promovira bitnost onog jednog - glasa u nama, intuitivnog unutarnjeg promatrača, svjedoka intimističkih doživljajnih fenomena nove stvarnosti i općih mjesta novije arhitektonske povijesti.

Potpuno stajući iza svog doba, ne zalazeći u manifestne naputke za podobno i ispravno, Rogina se putem markiranja i seciranja osobnih afiniteta inventivno i uvjerljivo zadržava na potrazi za objektivnošću kao zahtjevnoj disciplini. Pored zanimljivog, vještog i iznimno educiranog preispitivanja naratora-arhitekta ova knjiga čitaocu nudi i sve rjeđu mogućnost - uvid u autentično i komparativno promišljanje šire gradbene kulture kao dragocjenog nasljeđa za koje nas vežu veze od notorne važnosti i zbog kojeg je vrijedno odmetnuti se od recentnog, nikad spektakularnije upakiranog konformizma estetskog poimanja.

Marijan Hržić


***

Krešimir Rogina rođen je u Rijeci 1959. Školovao se u Zagrebu. Pohađao je postdiplomski studij teorije arhitekture u Beogradu. Od 1979. kontinuirano radi s Vinkom Penezićem. Šest su puta nagrađeni na natječajima u Japanu. Realiziraju niz projekata raznorodnih tipologija. Tri puta izlažu na Venecijanskom bijenalu. O njihovu je radu objavljeno više knjiga i studija u zemlji i inozemstvu. Godine 1989. osnovali su Ljetnu školu arhitekture u Grožnjanu. Krešimir Rogina izvanredni je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i gostujući profesor na Ecole Spéciale d'Architecture u Parizu.

Kontinuirano se bavi arhitektonskom teorijom i kritikom. Osnivač je i urednik Biblioteke Psefizma specijalizirane za teoriju arhitekture. Nakon "Jutarnjih ogleda o arhitekturi" (2004) i "Abecedarija arhitekture" (2007) "Arhitektonski fokus Krešimira Rogine" autorova je treća knjiga objavljena u nakladi MeandarMedije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –