Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Šalat

Hrvatske pjesničke prakse od 2000. do 2010.

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 02/2024.
  • 362 str., meki uvez
  • ISBN 9789533343242
  • Cijena: 24.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Šalatova knjiga iscrtava sustavan, iscrpan i teorijski domišljen zemljovid tekstova, pjesnika, stilova i lirskih trendova u tom desetljeću. Analitički diskurz Davora Šalata umješno združuje postupke, metode i koncepte književne kritike, stilistike, sociologije i filozofije književnosti. Upravo na takvom „poliperspektivnom“ diskurzu temelji se slojevit i pouzdan hermeneutički prikaz hrvatskoga pjesništva u prvom desetljeću 21. stoljeća.

Šalatovo izlaganje teme varira između načelnih, fino odmjerenih, promišljanja o književnom i kulturnom kontekstu i književnom životu s jedne te prikladnih i lucidnih čitanja pomno odabranih tekstova-primjera iz tematiziranih opusa s druge strane. Suvereno se krećući između pojedinosti i globalnoga obilježja, pojedinačne figure i poetičke ili retoričke konstante, združujući postupke i uvide tekstualne analize, stilističke kritike i filozofijsko-sociološke problematizacije literature, autor je izgradio kompleksni hermeneutički aparat pomoću kojega je prikladno uočavao i tumačio poetičke pomake, retoričke, stilske i spoznajne mijene u opusima desetoro suvremenih pjesnika. Knjiga obogaćuje hrvatsku znanost o književnosti i interpretaciju biranih pjesničkih diskurza profinjenim stilističkim čitanjima i teorijski utemeljenim uvidima.

Krešimir Bagić


Znanstveni doprinos ovog djela sastoji se u kritičkom motrenju povijesti istraživanja jednog dijela suvremenog hrvatskog pjesništva, postavljanju teze o temeljnim oprekama na kojima počiva pjesništvo nultih, izboru i analizi autorskih poetika koje su prikladne za dočaravanje poetičkog i stilskog opsega poezije nultih i davanje zaključaka o slabo istraženom području suvremenog hrvatskog pjesništva. Metodologija kojom se autor služi pripada poetici, poetskoj stilistici i stilističkoj kritici. S obzirom na prikaz pjesničke suvremenosti, relevantne teme, kao i njezine znanstvene obrade, ovo djelo nije samo prinos književnoj kroatisitici, već i hrvatskoj kulturi općenito.

Tin Lemac

Davor Šalat rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnost te španjolski jezik i književnost. Radi kao novinar i urednik na Hrvatskom radiju – Radiju Sljeme. Objavio je šest zbirki pjesama: "Unutarnji dodir" (1992.), "Sanjarije krhkog sunca" (1999.), "Košulja tišine" (2002.), "Uspavanka pod pepelom" (2005.), zajedno s Lanom Derkač – "Murmullo sobre el asfalto" (Meksiko, 2008.) i "Tumačenje zime" (2009.). Objavio je i pet knjiga eseja i kritika, uglavnom o suvremenim hrvatskim pjesnicima: "Odgođena šutnja" (2007.), "Posrtanje za alibijem" (2011.), "U tigrovoj kući" (2012.), "Zrcalni ogled" (2014.) i "Skeniranje vjetra" (2016.).

Godine 1991. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike u okviru pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Godine 2015. za knjigu "Zrcalni ogled" dobio je nagradu Julije Benešić u Đakovu za najbolju zbirku kritika. Preveo je i objavio zbirku pjesama španjolskog nobelovca Juana Ramóna Jiméneza "Vječnosti" (2001.) te cikluse pjesama Víctora Rodrígueza Núñeza, Manuela Altolaguirrea i Francisca Domenea. Priredio je izbore iz poezija Željka Sabola, Ante Stamaća, Branimira Bošnjaka, Gojka Sušca, Dubravka Škurle i Zvonimira Goloba, kao i panorame suvremenog hrvatskog pjesništva na engleskom i njemačkom jeziku (zajedno s Borisom Perićem), te suuredio antologiju Međunarodnog pjesničkog festivala u Zagrebu "Kairos u Zagrebu/Kairos in Zagreb" (2006.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –