Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stéphane Mallarmé

Faunovo popodne

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Urednik: Zvonimir Mrkonjić
  • Prijevod: Zvonimir Mrkonjić
  • 09/2023.
  • 279 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533341736
  • Cijena: 30.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ako je Arthur Rimbaud i protiv svoje volje prepustio svom nemirnom životu da tumači njegovu poeziju, Stéphane Mallarmé (1842. – 1898.) proživio je život koji ni po čemu ne slijedi preobrazbe njegova pjesništva. Izvana, Mallarmé je mirno trajao svoj vijek radeći niz godina kao profesor engleskog jezika, isprva u pokrajini, a zatim od 1871. u Parizu. Taj mirni život imao je svoje ljudske radosti i žalosti, ali njegov se najsadržajniji dio odvijao na području duhovne avanture Mallarméova pjesništva. Znajući prisnu cijenu te avanture, Verlaine je Mallarméa svrstao među “proklete pjesnike” pridonijevši više od bilo čega drugog da njegov rad postane poznat izvan uskog kruga prijatelja i znanaca.

Zapravo, nakon Baudelairea, Rimbaud i Mallarmé otvorili su francuskom pjesništvu dva puta. Prvi je put korjenite mijene i raskida, kojemu poprište nije samo književnost nego i pjesnikov život skupa s njegovim širim kulturnim i društvenim okvirom; drugi put vodi pjesnika da svladavši teškoće pjesničkog umijeća počne razmišljati o samoj osnovi poezije, o jeziku. Sljedbenike prvog puta nazvao je Marcel Raymond vidovitima, a one usmjerene drugim pravcem artistima, napomenuvši i sam koliko ovu razdiobu smatra približnom i nepotpunom. Mallarmé će postati najvećim artistom francuskog pjesništva da bi iscrpio i sam pojam artizma, pokazujući razboj ništavila na kojemu počiva temeljiti pjesnički rad. I Mallarmé polazi od iskustva parnasovaca od kojih baštini smisao za predmetno, ali mu je obzor svjetonazor duhovno određen Baudelaireovim pjesništvom.

Život se suprotstavlja Idealu, ali je svaki pokušaj bijega iz skučenih životnih okvira sputan strahom od onostranog. Pa ako mu ranije pjesme – primjerice „Plavet“ („L’Azur“, 1864.) – govore o neuspjehu bijega, Mallarmé će u svojim daljnjim pjesmama napraviti taj presudni korak i suočiti se s Idealom, da bi otkrio u njemu ideju Književnosti.

Zvonimir Mrkonjić, priređivač i prevoditelj knjige "Faunovo popodne"

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –