Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Iva Tešić

Sličnosti, razlike, isključivosti : Hrvatsko-srpske međuknjiževne relacije

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 07/2024.
  • 263 str., meki uvez
  • ISBN 9789533343358
  • Cijena: 24.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Sličnosti, razlike, isključivosti. Hrvatsko-srpske međuknjiževne relacije" Ive Tešić predstavljaju monografiju mozaičkog tipa koja u metodološko-teorijskom smislu želi preispitati problemska i poetička mjesta vezana za pojedina djela i pisce hrvatske i srpske književnosti, imajući u vidu njihov postjugoslovenski interkulturalni status i primjetne distinkcije, ali i određene podudarnosti, bilo u tipološkom, bilo u receptivnom pogledu. U tom smislu, autorica dijakrono prati svojevrsnu genezu moderniteta/avangardnih tendencija i poetiku prevrata kroz kritike, eseje, poeziju i prozu najznačajnijih pisaca najvećma 20. i 21. stoljeća u obje literature i njihove često kontradiktorne odnose: Matoša, Ujevića, Vinavera, Crnjanskog, Josipa Kulundžića, Vladana Desnicu, Dragana Jeremića. (Bojana Stojanović Pantović)

Strukturirana je u devet „poglavlјa“, koja jedno za drugim produblјuju komparativni predmet, profiliraju kritičku poziciju autorice i usložnjavaju građu, ova knjiga ima više međusobno povezanih i kompatibilnih istraživačkih težišta: komparativna srbokroatistička istraživanja; kulturno i književnohistorijsko zaleđe srbokroatisktike; mjesto srbistike i mjesto kroatistike, kao „nacionalnih“ književnosti, njihovi kontakti, „poistovjećivanja“ i „mimoilaženja“ u komparativnom i južnoslavističkom kontekstu; ideja Drugog kao izazov literaturi i kulturi; značaj srpskih i hrvatskih književnih djela, književnih i kulturnih prožimanja i relacija, kao i njihovih autora u prostorima interliterarnosti. (Dragan Bošković)

Od Matoševa afirmativnog kritičkog pogleda na Isidoru Sekulić ili njegova podsjećanja na Nušića, Sremca ili Dučića, preko izvrsne analize esejistike Tina Ujevića (uz posebnu raspravu o Vinaverovom viđenju Tina Ujevića kao pjesnika i esejista koji već 20-tih godina prošloga stoljeća zaslužuje veću pažnju ondašnje jugoslavenske kritike i književne javnosti), kao i otkrivanjem nepoznatog Crnjanskog kao autora društveno angažiranih novinskih reportaža i putopisa iz hrvatskoga priobalja i otoka, knjiga zaokružuje pretraživanje književnosti avangarde i modernizma općenito afirmacijom Kulundžićeve “mistične proze” Lunar u svjetlu sumatraizma, kao i njegovim “revolucionarno-utopističkim” slikama o smrti. (Zvonko Kovač)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –