Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Rogina

Abecedarij arhitekture Krešimira Rogine

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 12/2006.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355029
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon uspješne knjige "Jutarnji ogledi o arhitekturi" (2004) čiji su tekstovi pokušali dati pregled suvremene arhitekture u Hrvatskoj i u svijetu, poznati arhitekt i dobitnik niza nagrada u timu s arhitektom Vinkom Penezićem u rukopisu naslovljenom "Abecedarij arhitekture Krešimira Rogine" abecednim redom pokušava posložiti sve bitne osobe, pojave, pravce, stilove koji su na direktan i indirektan način utjecali na razvoj (njegove) arhitekture.

"Hrvatska je arhitektonska publicistika imala, i ima, čitav niz kvalitetnih autora, međutim, ono što Roginu izdvaja od svih ostalih, nije samo njegova sposobnost zdrave argumentacije, dobre informiranosti, sjajnog stila već nešto što nadilazi sve to spomenuto. Rogina se, naime, u svojim kritikama, kronikama, esejima pa i polemikama prepoznaje po savršenoj usklađenosti svih tih osobina, no njegova bogata sposobnost asocijacija, povezivanja naoko neočekivanih elemenata u cjelinu, a da pritom bude iznimno uvjerljiv, daje mu kvalitetu koja se obično zove osobnim stilom. I to velikim stilom!" Zvonko Maković

Knjiga je nominirana za nagradu Kiklop za publicističku knjigu godine.

***

Krešimir Rogina (Rijeka, 1959) se kontinuirano bavi arhitektonskom teorijom i publicistikom objavivši do sada više stotina tekstova u domaćoj i stranoj stručnoj i popularnoj literaturi. Urednik je ‘Biblioteke Psefizma' specijalizirane za teoriju arhitekture u kojoj je od 1995. do danas objavljeno tridesetak naslova, autor je kolumne ‘Obrisi' u art magazinu ‘Kontura' od 1997, kolumnist u ‘Jutarnjem listu' od 2000. te na web portalu a4a od 2005. Rogina od 1979. radi u zajedništvu s Vinkom Penezićem. Šest puta bivaju nagrađeni na natječajima u Japanu te realiziraju niz projekata raznorodnih tipologija. Izlagali su u zemlji i inozemstvu, predstavivši Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2000. te 2004. na poziv umjetničkog ditrektora Kurta W. Forstera.

O njihovu je radu objavljeno nekoliko knjiga među kojima je posljednja Nigel Whiteley: "PENEZIÆ & ROGINA Digitalizzazione della realtà / Digitalization of Reality" tiskana prošle godine u Rimu na talijanskom i engleskom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –