Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.11.2021.

Jubilarna 40. izložba muzejske knjige na Interliberu

Nakon jednogodišnje pauze, Izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija vraća se na Interliber na kojemu se i održavala u protekla četiri desetljeća. Obljetničkom Izložbom izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, koja će se održati od 9. do 14. studenoga 2021. na Zagrebačkom velesajmu u okviru 43. Interlibera, Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba obilježava 40. godina aktivnog promoviranja muzejske izdavačke djelatnosti, upoznavanja publike s recentnim temama i područjima bavljenja hrvatskih muzeja i galerija, odnosno unaprjeđivanja kulture i zajednice u cjelini.

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih izložbenih projekata, započet 1982. godine kao Izložba publikacija muzeja i galerija Jugoslavije koja je obuhvatila izdavačku djelatnost muzeja i galerija iz svih republika bivše države, zadržao je tijekom četiri desetljeća svoj jedinstveni oblik, sadržaj i pristup izloženoj građi predstavivši javnosti više od 20 tisuća novih tiskanih i elektroničkih publikacija. 

Na ovogodišnjoj izložbi posjetitelji će imati prilike vidjeti 418 novih naslova – kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa, bibliografskih izdanja i publikacija za djecu i mlade. Najzastupljenije su, kao i svake godine, likovne teme. Umjetnošću Ivana Kožarića bavila su se dva muzeja – Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (Jedna od mogućih 100) i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji), dok su uz godišnjice ili retrospektivne izložbe objavljeni katalozi Ratko Petrić: Baciti istinu u lice (Narodni muzej Zadar i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu), Karas pod upitnikom: izložba povodom 200. obljetnice rođenja Vjekoslava Karasa (Gradski muzej Karlovac) i Mato Celestin Medović (1857 – 1920): izložba povodom stogodišnjice smrti slikara iz zbirke UGD (Umjetnička galerija Dubrovnik).

Zagrebački i petrinjski potresi, koji su mnogim muzejima zatvorili vrata za posjetitelje i usmjerili ih na spašavanje muzejske građe, bili su neizostavna tema izložbenih projekata. Jedan od njih je Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020. koji govori o povijesti Muzeja za umjetnost i obrt razapetoj između dva potresa, onog 1880. i prošlogodišnjeg koji je pogodio Zagreb upravo na 140. rođendan muzeja. S istim entuzijazmom i prkosom svoju izložbenu i izdavačku djelatnost nastavio je i Gradski muzej Sisak simboličnom izložbom naslovljenom Oš' kupit ciglu? koja publici daje presjek proizvodnje opeke na području Siska koja je bila u punom procvatu u rimskom razdoblju i ponovno u modernom vremenu, dok je Galerija Klovićevi dvori izložbom Povijest i umjetnost na zidovima Palače u Opatičkoj 10 javnosti približila povijest jedinstvene gornjogradske palače koja je, nažalost, bila primorana zatvoriti svoja vrata radi sanacije zgrade od potresa.

Među povijesnim temama izdvajaju se dvije važne obljetnice. Osamdesetu obljetnicu od početka Drugoga svjetskog rata obilježili su Etnografski muzej Istre u Pazinu s fotografskom monografijom Živote damo, Istru ne damo, nastalom na temelju višegodišnjeg istraživanja i terenskog dokumentiranja zidnih parola diljem Istre koje su nastale krajem Drugoga svjetskog rata, te Muzej – Museo Lapidarium u Novigradu s izložbom Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945. koja obrađuje temu obaranja ratnih zrakoplova na području sjeverozapadne Istre za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, otkrivajući ulogu Istre u događajima koji su definirali ishod rata. Brojnim izložbama, popratnim katalozima i katalozima novih stalnih postava obilježena je i 30. obljetnica početka Domovinskog rata – Karlovac 1991. – 1995. (Gradski muzej Karlovac), U obrani Domovine (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci), Branitelji u fokusu (Gradski muzej Sisak), Zvonimir Tanocki: izložba fotografija – Gdje si bio 91.? (Gradski muzej Vinkovci) te Vukovar – Bogdanovci 1991.: kroz fotoobjektiv (Muzej triljskog kraja u Trilju i Muzej Domovinskog rata u Splitu).

Istraživače industrijske baštine zaintrigirat će publikacije Kako se kalio Čelik (Gradski muzej Križevci), Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo (Gradski muzej Požega), Industrijska baština Hrvatskog zagorja (Muzej seljačkih buna) i Život tvornice: izložba fotografija Borovo (Gradski muzej Vukovar).

Za najmlađe posjetitelje vodiče su priredili Muzej Đakovštine (Istraživanje baštine u Muzeju Đakovštine: vodič za djecu) i Gradski muzej Vinkovci (Muzejske priče i jedna njuška), a tu su i druga atraktivna muzejsko-edukacijska izdanja i slikovnice poput Provedi dan s legionarom Julijem! (Muzej triljskog kraja), Putovanja kroz prošlost Zemlje (Muzej krapinskih neandertalaca) i Kambelovske ljubavne priče (Muzeja grada Kaštela).

Detaljan raspored aktivnosti i katalog izložbe s popisom svih sudionika i njihovih publikacija, plakata i ostale građe, možete pogledati na mrežnim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra. 
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –