Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 16.09.2021.

Jurica Pavičić osvojio i Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić 2021.

Za francuski prijevod romana "Crvena voda" (L'Eau rouge) Jurica Pavičić upravo je osvojio i treću nagradu – Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021. godini!

Le Grand Prix de Littérature Policière jedna je od najprestižnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje još od 1948. godine, i to u dvije kategorije: za najbolji francuski i za najbolji strani krimić.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za najbolji strani krimić su Patricia Highsmith, Stanisław Lem, Mary Higgins Clark, Elmore Leonard,  P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Camilla Läckberg i mnogi drugi poznati pisci.

Za roman "Crvena voda" festival Quais du polar u Lyonu Jurici Pavičiću u srpnju je dodijelio prestižnu nagradu Le Point du Polar européen, za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Roman je nedavno osvojio i nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Roman je izvorno objavljen 2017. godine u izdanju Profila, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo koja je na društvenim mrežama objavila čestitku hrvatskom autoru Jurici Pavičiću na sjajnom romanu, kao i Olivieru Lannuzelu na izvrsnom radu na prijevodu! 

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, gdje su mu dodijeljene nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i Nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2017. godini. Knjiga je prije francuskog doživjela i njemačko izdanje.

„Jako mi laska biti u društvu pisaca koji su mi po mnogo čemu uzori, kao što su, primjerice, Patricia Highsmith, Stanisław Lem, P. D. James te Ian Rankin. Nadam se da će ovo potaknuti prijevod romana Crvena voda i na druge jezike“, izjavio je Jurica Pavičić.

Jurica Pavičić

Crvena voda

  • Profil 11/2017.
  • 345 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533136011

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. 'Crvena voda' Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –