Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.04.2022.

Jurica Pavičić osvojio i petu književnu nagradu u Francuskoj - Prix Libr'à Nous

Jurica Pavičić je za svoj krimić "Crvena voda" (L'Eau rouge) u svoju nisku "francuskih" nagrada dodao još jednu, petu po redu - nagradu Prix Libr'à Nous koju su 2014. godine osmislile i pokrenule Valérie Caffier i Audrey Andriot. Ova je nagrada specifična  u tome da je dodjeljuje francuski knjižari koji samostalno ističu i odabiru najbolje knjige u sedam različitih kategorija. 

"Crvenu vodu" na francuski je preveo Olivier Lannuzel, a roman je objavila izdavačka kuća Agullo

Do sad je Jurica Pavičić za francuski prijevod ovog romana osvojio nagrade Prix Mystère de la critique (nagrada kritike za najbolji strani krimić 2022.), Grand Prix de Littérature Policière (za najbolji strani krimić u 2021.), nagradu Le Point du Polar européen (za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik) te nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.
 

Jurica Pavičić je nagrađen za najbolji krimić u 2022. godini, a u ostalim kategorijama knjižari su izabrali sljedeće autore/ice:

- frankofone književnosti: Marie Vingras ("Blizzard")
- strane književnosti: Douglas Stuart ("Shuggie Bain") 
- fantasy: Guillaume Chamanadjian ("Le sang de la cité, Capitale du Sud")
- strip: Aimée De Jongh ("Jours de sable")
- knjige za mlade: Cory Anderson ("Le Fracas et le silence")
- strip za mlade: Olivier Tallec ("J'aurais voulu") 


Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj te je dobio nagradu Ksaver Šandor Đalski i nagradu Fric

Jurica Pavičić

Crvena voda

  • Profil 11/2017.
  • 345 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533136011

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. 'Crvena voda' Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –