Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: MV Info • 11.03.2021.

Kabinet čuda: Sutra je ponedjeljak Frode Gryttena

Sutra je ponedjeljak Grytten Frode

Godina čitanja donijela nam je i književnu radionicu Kabinet čuda. Zamišljena kao čitateljski klub – radionica u nazivu signalizira aktivniji kritički pristup svih uključenih. Kabinet čuda organizira udruga Blaberon, i ove će se godine odvijati jednom mjesečno u knjižari Fraktura – za sad, još uvijek preko Zooma. Voditeljica radionice je književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić. Osnovni cilj radionice je čitanje ozbiljne, dobre literature i mogućnost rasprave o pročitanome. Radionica promovira ozbiljno shvaćanje književnog medija – njegove umjetničke karakteristike, ne zaboravljajući njegovu društvenu ulogu i politički potencijal koji se ostvaruje kroz aktivno, kritičko čitanje i živu raspravu.

Rasprave bi trebale poslužiti kratkotrajnom bijegu od kompleksne stvarnosti, no, književni medij istovremeno potiče otvaranje umova i jasniji pogled na realnost: jer život se odvija kao rasuti teret, a priče tim odvojenim događajima daju viši smisao. 

U siječnju se na radionici čitao roman Sutra je ponedjeljak norveškog pisca Frode Gryttena (prev. Željka Černok, Disput, 2017.). Susret je bio vrlo plodan i zanimljiv. Polaznicama se roman uglavnom dopao zbog svoje topline, zbog osobnosti glavnog lika kojem su sve lađe potonule – nekad je bio vlasnik salona namještaja, no u njegov se gradić uselila Ikea i on je propao. Odlučuje se na očajnički čin…  

U nastavku pogledajte uvodnu preporuku, nagovor na čitanje ovog romana:

– Kabinet čuda – Sutra je ponedjeljak Frode Gryttena –

Kabinet čuda u Godini čitanja financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te Grad Zagreb.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –