Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
E-Knjiga • Piše: N. Bartolčić • 05.09.2013.

Kako se othrvati Amazonu? Novi Kindle Paperwhite e-čitač, nove usluge…

Brojni su knjižari i nakladnici (više ne samo u SAD-u ili u Velikoj Britaniji) koji se žale da im je teško odupirati se Amazonovoj predatorskoj dominaciji na sve većem broju knjižnih tržišta na svijetu, bezuspješno očekujući da ih zaštite regulatorna tijela kao što je u Velikoj Britaniji Office of Fair Trading (OFT), jer su ista u svojem djelovanju ograničena načelima slobodnog tržišta gdje u pravilu veliki igrači poput Amazona koriste sve svoje prednosti kako bi iz posla istisnuli male ili ih prisilili da igraju po njihovim pravilima.

Amazonova dominacija posebno je izražena na tržištu e-knjiga gdje su se i dojučerašnji kakvi-takvi rivali poput Barnes & Noblea našli u velikim problemima, za razliku od npr. Koboa koji orijentirajući se na veća ne angloamerička "slobodna“ tržišta drži solidnu poziciju, ali niti približno jaku kao što je Amazonova. A da Amazon pomno prati svaki novi potez koji napravi Kobo dokaz je i ovotjedna objava da je Amazon na tržište izbacio novu, šestu generaciju svojeg klasičnog e-čitača Kindle Paperwhite, znatno unaprijeđenog uređaja namijenjenog onim čitateljima e-knjiga kojima ergonomija čitanja nije u drugom planu, i uvijek će radije posegnuti za e-čitačem nego li za istu namjenu odgovarajućim tabletom. 

Najnovija generacija Kindle Paperwhite e-čitača dolazi u dva modela, od kojih prvi omogućuje povezanost s Amazonovim ekosustavom samo putem bežičnih mreža (Wi-Fi), dok drugi ima i mogućnost spajanja putem 3G mreže, i namijenjen je onim korisinicima kojima je mobilnost prioritet, i koji ne žele ovisiti samo o bežičnim hot-spotovima u trenutku kada žele pristupiti nekim novim izdanjima ili kojim drugim sadržajima iz npr. Kindle Storea. A oba modela se od svojih prethodnika između ostalog razlikuju po većem kontrastu prikaza, gdje bijelo postaje još bijelje a crno još crnije, uz 25% brži procesor i novom touch tehnologijom koja donosi i brže podizanje uređaja, brže listanje stranica i navigaciju među njima, te poboljšano upravljanje oznakama, fusnotama… ostale specifikacije potražite na Amazonovoj stranici.

Novi modeli nude i integracija s nedavno otkupljenim popularnim servisom/mrežom knjigoljubaca Goodreads, kao i s najnovijom uslugom MatchBook koju je Amazon ponudio svojim korisnicima, koja omogućuje da svi oni koji su ikada kupili tiskanu knjigu koja postoji ili je bila u Amazonovoj ponudi (unatrag do 1995. kada je Amazon krenuo s online prodajom) mogu sada kupiti i e-primjerak iste, po vrlo povoljnoj cijeni. Ako se, dakle, plašite za svoju fizičku kolekciju knjiga, barem neke od njih sada vam Amazon nudi kao svojevrsni backup u e- formatu (iako bi mnogi vjerojatno smisao prije vidjeli u obrnutoj sitaciji, smatrajući da je tiskana knjiga trajniji proizvod).

Hrvatski čitatelji, barem oni koji preferiraju i domaću knjigu i u e-formatu, do daljnjega će ipak ovisiti o razvojnim planovima malobrojnih hrvatskih e-knjižara poput Planeta9, kojima pak ide na ruku nezainteresiranost Amazona za mala tržišta poput hrvatskog, kao i zatvorenost Amazonove platforme koja ne omogućava čitanje e-knjiga kupljenih u drugih prodavača e-knjiga.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –