Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: PROMO • 24.10.2016.

Knjiga 'I na početku i na kraju bijaše kava' Julijane Matanović dosegla nakladu od 10000 primjeraka

Julijana Matanović: I na početku...

I na početku i na kraju bijaše kava Matanović Julijana

Knjige sveučilišne profesorice književnosti, književne kritičarke i spisateljice Julijane Matanović čitaju se, posuđuju i prodaju u brojkama koje uveliko nadmašuju naš prosjek. Promocije njezinih knjiga iznimno su posjećene, a za njezin rad zanima se i šire čitateljstvo i uža struka. Riječ je o autorici čije knjige i priče govore „više jezika“, u njima se pronalaze brojni čitatelji potpuno različitih afiniteta.

Nakon nepune dvije godine stiže i peto izdanje knjige "I na početku i na kraju bijaše kava" koja je u tom razdoblju pokupila i brojne utjecajne – čak četiri - književne nagrade. To su: Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine 2014, Nagrada Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine 2014, Nagrada fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine 2014 i Nagrada grada Zagreba 2015.

Razlog uspjehu ove knjige krije se  u činjenici da su to priče koje čitatelje -  poput kave – drže „budnima“, kako bismo promotrili život i okolinu u njihovom pravom obličju. U opuštenom i ležernom ritualnom činu ispijanja kave pripovijedaju se različite priče; one male, svakidašnje, ali velikih značenja i otkrivaju pozadinu života.

Atmosfera „kafenisanja“ uvijek krije mnogo više, taj čin funkcionira kao svojevrsna metafora i nudi lepezu različitih tumačenja. Zato u ovoj knjizi svi mogu detektirati osobna značenja i poruke. Ništa se manje nije ni moglo očekivati od pripovjedačice kakvom je postala autorica uspješnica "Zašto sam vam lagala", "Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka", "Cic i svila", "Samo majka i kći"...

Julijana Matanović

I na početku i na kraju bijaše kava

  • Mozaik knjiga 06/2014.
  • 145 str., meki uvez
  • ISBN 9789531416191

U poplavi naslova koji podsjećaju na vodenaste kave koje se ispijaju s nogu i iz kartonskih čaša, Julijanine priče o kavi nalik su tradicijskim, mirisnim, ukuhanim i brižno spravljanim kavama; onakvima kakve su se pile nekada; iz fildžana i porculanskih šalica i iznosile pred goste koje je domaćica poštovala i voljela.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –