Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 31.10.2018.

Književna Europea predstavlja nizozemsku spisateljicu Connie Palmen
Održava se
06.11.2018. u 19h

Ti kažeš Palmen Connie

Književni festival Europea ugostit će suvremenu nizozemsku spisateljicu Connie Palmen koja će nam predstaviti svoju knjigu "Ti kažeš", tragičnu ljubavnu priču Sylvije Plath i Teda Hughesa objavljenu 2017. u izdanju Naklade Ljevak i prijevodu Romane Perečinec.

Connie Palmen (1955.) studirala je nizozemski jezik i književnost i filozofiju. Proslavila se već svojim debitantskim romanom "Zakoni", 1991., nakon čega su slijedila dva romana, "Prijateljstvo", 1995. i "I. M.", 1998. koji su joj osigurali mjesto među najznačajnijim suvremenim nizozemskim romanopiscima. Njezin šesti roman "Ti kažeš", 2015. temelji se na faktografiji i rezultira uvjerljivim portretom slavnog pjesničkog para Sylvije Plath i Teda Hughesa, prikazom njihove samouništavajuće ljubavi, kreativne povezanosti i neuroza.

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. U romanu "Ti kažeš" napisanom u obliku dramatskog monologa i dostojnog veličine engleske poezije druge polovice 20. stoljeća, Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče. Hughes je ustrajao na samonametnutoj šutnji o njezinu samoubojstvu sve do malo prije smrti, kad je (1989. godine) objavio "Rođendanska pisma". Palmeničin roman "Ti kažeš" zbiva se otprilike u to vrijeme, nastojeći Hughesa izvući iz sjene koju na nj baca smrt njegove žene, možda ga čak emancipirati. Naglasak knjige je na njegovim djelima, njegovoj poeziji, njegovoj ljubavi prema njoj i njegovoj nemogućnosti da joj pomogne. 

S Connie Palmen će u utorak, 6. studenoga 2018. godine, u književnom klubu Booksa u 19 sati razgovarati prevoditeljica Romana Perečinec te moderatorica Ivana Bodrožić.

– Connie Palmen –

Connie Palmen

Ti kažeš

  • Prijevod: Romana Perečinec
  • Naklada Ljevak 09/2017.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789533551289
  • Cijena 139.00 kn

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica i svetica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. Hughes se nije osobito trudio opovrgnuti tu verziju priče. U romanu 'Ti kažeš' napisanom u obliku dramatskog monologa Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –