Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Connie Palmen

Ti kažeš

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Romana Perečinec
  • 09/2017.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789533551289
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Tragična ljubavna priča Sylvije Plath i Teda Hughesa ispričana iz njegove perspektive

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica i svetica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. Hughes se nije osobito trudio opovrgnuti tu verziju priče. U ovom romanu napisanom u obliku dramatskog monologa dostojnog veličine te najsnažnije osobnosti engleske poezije druge polovice 20. stoljeća Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče.
 
O Plath je napisan i objavljen golem broj stranica, neusporedivo više nego o Hughesu. Izvan književnih krugova on je često sveden na ulogu "muža". Hughes je ustrajao na samonametnutoj šutnji o njezinu samoubojstvu sve do malo prije smrti, kad je (1989. godine) objavio "Rođendanska pisma". Palmeničin roman "Ti kažeš" zbiva se otprilike u to vrijeme, nastojeći Hughesa izvući iz sjene koju na nj baca smrt njegove žene, možda ga čak emancipirati. U romanu se Sylvijino ime rijetko pojavljuje. Kao narator, Hughes dosljedno o njoj govori kao o "svojoj mladenki". Naglasak knjige je na njegovim djelima, njegovoj poeziji, njegovoj ljubavi prema njoj i njegovoj nemogućnosti da joj pomogne.

Iz kritike:
 
U odlično napisanom romanu Ti kažeš Connie Palmen tako vješto preuzima glas Teda Hughesa da smjesta zaboravite da to nije njegov nego spisateljičin glas, a to je najbolji znak da je romanopisac postigao svoj cilj. Vrhunsko djelo. – Het Parool, Maarten Moll
 
Hughes je uvjerljiv kao pripovjedač upravo zato što je jezik njegovih misli tako neobičan. Connie Palmen u ovoj knjizi gotovo nestaje kao autorica kako bi ustupila mjesto posve jedinstvenoj figuri koja se snagom jezika i zavodljivošću moćno uzdiže sa stranica knjige. – De Volkskrant, Persis Bekkering
 
Ovaj je roman kruna autoričina stvaralaštva zbog stapanja ideje i osjećaja, inteligencije esejističkih pasaža i emocionalnog intenziteta koji je postignut tonom pripovijedanja. – Tzum, Koen Schouwenburg 
 
Ti kažešje kronika neizbježne smrti. ConniePalmen izdržala je uspoređivanje s tonom, poezijom, silovitošću i snagom, silinom svega onoga što je odlikovalo Teda Hughesa.
– Die WELT

Connie Palmen (1955) studirala je nizozemski jezik i književnost i filozofiju. Proslavila se, pobudivši veliku pozornost  književne kritike i čitalačke publike, već svojim debitantskim romanom "De wetten" (Zakoni, 1991), nakon čega su slijedila dva romana, "De vriendschap" (Prijateljstvo, 1995) i "I. M." (1998)  koji su potvrdili njezinu reputaciju i osigurali joj (uz tri romana koji su uslijedili) mjesto među najznačajnijim suvremenim nizozemskim romanopiscima. Njezin šesti roman "Jij zegt het" (Ti kažeš, 2015)  temelji se na faktografiji i rezultira uvjerljivim portretom slavnog pjesničkog para Sylvije Plath i Teda Hughesa, prikazom njihove samouništavajuće ljubavi, kreativne povezanosti i neuroza.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –