Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.12.2019.

Književna senzibilizacija: Predstavljenje romana 'La Superba', uz popratni razgovor o pravima migranata
Održava se
09.12.2019. u 18:30h

La Superba Pfeijffer Ilja Leonard

Na tribini Književne senzibilizacije, u ponedjeljak 9. prosinca u 18,30 sati, bit će predstavljeno hrvatsko izdanje hvaljenog i nagrađivanog romana nizozemskog pisca Ilje Leonarda Pfeijffera (1968.), "La Superba", u prijevodu Radovana Lučića, uz popratni razgovor o pravima migranata povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Sudjeluju: Stjepan Ravić (urednika knjige), dr. sc. Drago Župarić-Iljić, stručnjak za migracije i docent na Odsjeku za sociologiju FFZG-a, te Princ Wale Soniyiki, mladi i simpatični Nigerijac, osnivač Društva Afrikanaca u Hrvatskoj. 

Razgovor u Knjižnici Dugave (Ul. sv. Mateja 7, Zg) moderira Ksenija Banović.

O knjizi:

Napisan u obliku serije pisama i bilješki upućenih neimenovanom čitatelju kojega pripovjedač izvještava o svome životu u Genovi, roman La Superba nizozemskog autora Ilje Leonarda Pfeijffera na duhovit i domišljat način istražuje, pripovijeda i raščlanjuje fantaziju o boljem životu negdje drugdje.

Okarakteriziravši sam sebe kao „luksuznog imigranta“, želeći se na taj način razlikovati od „svih onih jadnika iz Maroka i Senegala koji su zalutali u te iste uličice maštajući o boljem životu i zajamčenom bogatstvu u Europi“, a koje vlasti „proganjaju kao štakore“, pripovjedač romana svakodnevno luta labirintom srednjovjekovnih đenoveških uličica tragajući za „najljepšom djevojkom Genove”. 

O projektu Književna senzibilizacija:

Projekt Književna senzibilizacija ima za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda - tražitelja azila. Na susretima se predstavljaju književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog istoka i iz Afrike. Kroz razgovor s književnicima, prevoditeljima, novinarima, aktivistima, pa i samim tražiteljima azila saznajemo tko su, zašto su i odakle su došli te može li nas osobna priča i književno djelo potaknuti da pokrenemo socijalnu inkluziju.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –