Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.02.2020.

Književni petak: Je li poezija zaista na margini?
Održava se
14.02.2020. u 20h

Književni petak, najdugovječnija književna tribina u Zagrebu, s novom sezonom slavi 65 godina kontinuiranog održavanja. Prva tribina održala se 4. studenog 1955. godine u čitaonici Radničke biblioteke, danas Knjižnice Božidara Adžije, s gostom Vladanom Desnicom pod nazivom "O čemu govori književnost?". U više od šest desetljeća izmjenjivali su se urednici i lokacije, nizali značajni književnici, umjetnici, mislioci iz zemlje i inozemstva. Govorilo se o aktualnim temama iz književnosti, jezika, sociologije i filozofije, likovne umjetnosti, baleta, radio-drame, kazališta, filma, arhitekture, urbanizma i drugoga. Na tribini se i sviralo, glumilo, recitiralo i plesalo. U 2020. godini bit će također obilježeno 60 godina od nastupa velikog francuskog književnika i filozofa Jean-Paula Sartrea. 

Slavljeničku godinu prati osvježeni vizualni identitet za čiji izgled je zaslužna mlada dizajnerica Adriana Pavelić.  

U novoj sezoni tribinu će uređivati četiri nova urednika: novinarka i pjesnikinja Sanja Baković, urednik Kulturpunkt.hr Lujo Parežanin, urednik i pisac Roman Simić i filozof Goran Sunajko. Sezona počinje u petak, 14. veljače, u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, s temom "Je li poezija zaista na margini?". 

Je li poezija zaista na margini?

Posljednjih je godina poezija kao književna vrsta doživjela značajan prodor i vidljivost u književnom polju, zahvaljujući u velikoj mjeri mladim autorima koji su javno aktivni, uz pomoć društvenih mreža, ali i neumornosti i hrabrosti autora i izdavača. No kako realno stvari stoje? Čita li se poezija uopće i jesu li društvene mreže relevantno mjesto objavljivanja? Koliko se knjige poezije posuđuju u knjižnicama? Zašto je poezija nevidljiva u odnosu na prozu? Postoji li ikakva kritička recepcija poezije?

O svemu navedenom, kao i o tome je li poezija i dalje na margini ili se nešto promijenilo i još uvijek se mijenja, o prijeporu i različitim pogledima na ova pitanja, na Književnom petku razgovaraju Branko Čegec, Vlado Martek i Andriana Škunca.

Urednica i voditeljica je Sanja Baković.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –