Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.03.2007.

Književni petak u petak
Održava se
16.03.2007.

U nastavku ciklusa ŽENE AUTORI I ŽENSKI LIKOVI HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI, na Književnom petku koji će se u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Starčevićev trg 6) održati 16. ožujka, s početkom u 19.30 sati gostovati će Rujana Jeger, Zrinka Pavlić i Kruno Lokotar. Tema je tribine je «Od osobnog do općeg-ženskokolumnistički žanr?»

Urednica i voditeljica je Dunja Seiter- Šverko

Više o Književnom petku:

1955. godine u čitaonici Radničke biblioteke (danas Knjižnica Božidara Adžije) održan je prvi Književni petak s gostom Vladanom Desnicom . "Književni petak", s manjim se prekidima redovito održava do danas. Od 1980. godine tribinu su zajednički organizirale Radnička biblioteka i RANS "Moša Pijade", a 1988. godine tribinu "preuzimaju" Knjižnice grada Zagreba. Mnogi su hrvatski književnici, ali i druga ugledna imena iz kulture, umjetnosti i znanosti, koji su nastupili na "Petku".

"Književni petak" kroz sve ove godine zadržao je ugled - zbog svoje otvorenosti koja je dozvoljavala polemike i rasprave, suglasja i nesuglasja. Jedna od prvih urednica "Književnog petka", Vera Mudri-Škunca još je 1963. godine napisala kako je tribina osnovana radi popularizacije knjige, ali i da je osnivačima odmah bilo jasno kako nikakve stereotipne književne večeri ne mogu biti onaj oblik koji će izazvati trajan i intezivan interes publike. Zbog toga se već i tih prvih godina na "Petku" govorilo i o jeziku, sociologiji i filozofiji, likovnoj umjentosti, baletu, radio-drami. Pored toga, Vera Mudri-Škunca je tada podsjetila na činjenicu kako se krajem pedesetih znalo dogoditi da izlazi jedan književni časopis i to neredovito, pa se često događalo da je "Književni petak" bio jedino redovito književno glasilo u Zagrebu.

Zbog svega toga je na tribini uvijek bilo publike. A publika je na tribini mogla slušati i strane goste kao što su Jean Paul Sartre, Günter Grass, Jiài Menzel, Alain Filkenkraut, Ismail Kadare, Claudio Magris, Gay Gavriel Kay, mladi irski književnici… "Književni petak" održavao se u prvo vrijeme u Radničkoj biblioteci na Krešimirovom trgu, potom u Medulićevoj ulici, zatim u Gradskoj knjižnici u Novinarskom domu, a selidbom Gradske knjižnice i "Književni petak" dobiva novi prostor - čitaonicu na 1. katu Starčevićevog doma.

Voditelji i urednici tribine, svaki na svoj način, doprinjeli su ugledu tribine: Marino Zurl vodio je tribinu od 1955. do 1957., potom Vera Mudri-Škunca i Vladimir Vujnović. Najduže je tribinu vodio Stanislav Škunca - punih dvadeset godina. U osamdesetima je voditelj bio Neven Jurica, a u devedesetima su se izmijenili Vlaho Bogišić, Julijana Matanović, Lahorka Plejić i Nenad Rizvanović.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –