Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.09.2019.

Književno događanje Putnici na istok u Zagrebu i Klisu
Održava se
24.-26.09.2019.

Na književnom događanju „Putnici na Istok“ bit će riječ o dvojici autora koji su se na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće uputili prema Japanu i Kini te u dalekim kulturama našli poticaj za preobrazbu vlastitog poimanja književnosti. Lafcadio Hearn, pisac grčko-irskog podrijetla, nakon godina lutanja Amerikom, dolazi u Japan 1890., ostaje ondje do kraja života te biva zapamćen kao prvi anglofoni pisac koji je Zapadu približio Japan. 

Francuz Victor Segalen, po zanimanju pomorski liječnik, no u prvom redu zaljubljenik u umjetnost, stiže u Kinu 1909., proučava kineski jezik i književnu tradiciju te kreće u pionirska arheološka istraživanja; istodobno, težeći svojevrsnoj dubokoj sintezi Istoka i Zapada, spaja kinesko poimanje knjige s francuskom tradicijom pjesme u prozi te stvara svoju osobitu književnu formu – Stele. 

O književnim avanturama dvojice autora, i o prijevodima njihovih djela u nakladi Mala zvona, govorit će Sanja Lovrenčić; fragmente Segalenove poezije na francuskom i na hrvatskom jeziku čitat će Stephane Michel; o bitnim elementima kulture s kojom su se susreli „putnici na Istok“, kaligrafiji i tradiciji ispijanja čaja, govorit će Iva Valentić

Književno događanje bit će popraćeno izložbom kaligrafija što su ih Iva Valentić i Mingsheng Pi izradili za hrvatsko izdanje Segalenovih „Stela“, a završit će – čajem za sudionike i publiku.

Književno događanje "Putnici na istok" održat će se u Zagrebu, 24. rujna u 19,30 sati u Kabinetu malih zvona (Savska 28), i u Klisu, 26. rujna u 19 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici (Put sv. Ante 31).

Victor Segalen

Stele

  • Prijevod: Stephane Michel, Senka Sedmak, Sanja Lovrenčić
  • Mala zvona 11/2013.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789537760342
  • Cijena 128.00 kn

Lutajući Kinom između 1908. i 1912., Victor Segalen zadivljen njenim kamenim spomenicima - stelama, stvara nov oblik pjesme u prozi, 'stelu-pjesmu'. Pjesnička zbirka 'Stele' - jedno od klasičnih djela francuskog modernizma - prvi put u integralnom obliku u hrvatskom prijevodu, s novim kaligrafijama i prijevoodom kineskih epigrama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –