Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.09.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnosti: Pričati i pisati o znanosti
Održava se
22.09.2022. u 20h

Na novoj tribini Književnost čita znanost, znanost čita književnosti: Pričati i pisati o znanosti nastavlja se razgovor o književnosti i znanosti, ovoga puta o prirodnim znanostima: matematici, fizici i kemiji. Povod je knjiga Benjamina Labatuta "Kada više ne razumijemo svijet" (prev. Dinko Telećan, Vuković & Runjić, 2022.), koja donosi priče o znanstvenicima, kemičaru, fizičarima i matematičaru. 

Kako na razumljiv način pisati, ali i pričati o znanosti tema je koju će otvoriti dvoje popularizatora znanosti, Saša Ceci i Bojan Markičević. Saša je također i fizičar na Institutu Ruđer Bošković, a Bojan se bavi znanstvenom komunikacijom. 

Uz ta pitanja bit će razgovora oko čitanja jednog ovakvog teksta: koliko je on blizak nekome u fizici ili znanosti općenito, treba li kroz pričanje priča pristupiti učenju znanosti i povijesti, edukaciji općenito kako bi se lakše dao kontekst i može li se fizika učiti kroz književnost? Ta i mnoga druga pitanja Monika Herceg otvara u četvrtak 22.9. u 20 sati u zagrebačkoj Booksi.

Benjamín Labatut

Kada više ne razumijemo svijet

  • Prijevod: Dinko Telećan
  • Vuković & Runjić 07/2022.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863031
  • Cijena 129.00 kn

Nominiran za međunarodnu nagradu Booker 2021., roman-esej 'Kada više ne razumijemo svijet' u četiri poglavlja romansiranih životopisa slavnih novodobnih znanstvenika ispisuje zastrašujuću poučnu priču o dvosjeklom maču znanstvenih otkrića. Benjamín Labatut virtuozno raspliće klupko poveznica i nevjerojatnom lakoćom ispisuje povijest europske znanosti dvadesetog stoljeća.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –