Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Benjamín Labatut

Kada više ne razumijemo svijet

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 07/2022.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863031
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nominiran za međunarodnu nagradu Booker 2021., roman-esej "Kada više ne razumijemo svijet" prati tanku i vratolomno zavojitu granicu između genijalnosti i ludila: u četiri poglavlja romansiranih životopisa slavnih novodobnih znanstvenika ispisuje zastrašujuću poučnu priču o dvosjeklom maču znanstvenih otkrića. Fritz Haber, Werner Heisenberg, Alexander Grothendieck i Erwin Schrödinger opčinit će nas kao strastveni pioniri i ekshibicionistički sanjari: navijat ćemo za njihove heureke i slavodobitne epifanije, ali se i zamisliti nad etičkim nedostacima, duševnim pokleknućima i narcizmom velikana matematike i fizike.

Kroz niz raskošnih živih slika, Benjamín Labatut virtuozno raspliće klupko poveznica i nevjerojatnom lakoćom ispisuje povijest europske znanosti dvadesetog stoljeća, koja se razvijala pod utjecajem svjetskih ratova, ali je i sama na njih umnogome utjecala. Kronika nenadmašenih intelektualnih uzleta, koji su svijet u gotovo jednakoj mjeri unaprijedili i gurnuli u kaos, "Kada više ne razumijemo svijet" je književni biser o ljudskoj ekscentričnosti i strahovitoj moći znanosti.

Iz medija:

Kada više ne razumijemo svijet tka mrežu spona između utemeljitelja kvantne mehanike i zala dvaju svjetskih ratova… Labatut je napisao distopijski roman-esej čija se radnja ne zbiva u budućnosti, nego u sadašnjem vremenu. - John Banville, Guardian

Kroz vješto povezane životne priče najvećih umova dvadesetog stoljeća, Labatut istražuje ekstazu i agoniju prijelomnih znanstvenih otkrića… Nevjerojatan spoj fikcije i eseja. - New York Times, o deset najboljih knjiga 2021.

Godinama nisam pročitao ništa tako začudno i originalno kao što je ova knjiga Benjamína Labatuta. Dok lebdi između pripovijesti i eseja, vala i čestice, u prikaz suvremene matematike i fizike unosi jezu kakva odlikuje vrhunske priče strave. - Philip Pullman, knjige godine 2021. po izboru časopisa New Statesman

Čileanac Benjamín Labatut, rođen u Rotterdamu 1980., djetinjstvo je proveo u Den Haagu, Buenos Airesu i Limi, a od četrnaeste godine živi u Santiagu. Debitantsku zbirku pripovijedaka "Antarktika počinje ovdje" objavio je u Meksiku i ondje osvojio nagradu Caza de Letras za godinu 2009., dok će za istu zbirku u Čileu 2013. primiti Nagradu grada Santiaga. U "Nakon svjetla" (2016.) nudi žanrovski intrigantan niz znanstvenih, filozofskih i povijesnih bilježaka o praznini. Labatutova treća knjiga "Kada više ne razumijemo svijet" (2020.), prevedena na više od dvadeset jezika, autoru je donijela svjetski uspjeh i nominaciju za međunarodnu nagradu Booker 2021.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –