Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rachel Cusk

Depandansa

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Vlatka Valentić
  • 04/2024.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863567
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Žena poziva slavnog slikara u gostinsku kuću na imanju u bajnom krajoliku slane močvare, gdje živi u skladnom drugom braku. Slikarevi su je radovi svojedobno snažno privukli i uvjerena je da bi njegovo oko moglo proniknuti u srž tajne njezinog života. No u sušnim danima preranog ljeta sama će se prisutnost gostujućeg umjetnika nametnuti kao zagonetka i poremetiti spokoj domaćinstva na osami.

Hipnotička “DepandansaRachel Cusk studija je spona između stvaralaštva i vlasništva, kontrole i slobode, ženske sudbine i muške povlaštenosti, muškog pogleda i ženskog glasa, jezičnoga i slikovnoga, majčinstva i umjetnosti. Fabulativno jednostavna, gusta je u transkripciji misli kojima neimenovana pripovjedačica puni prazni prostor središnje svijesti koji je obilježio trilogiju “Oris”, a s njom i drugo desetljeće 21. stoljeća u svjetskoj književnosti. Sigurnom nas rukom vodi kroz stakleni labirint ljudskih odnosa i podsjeća na sposobnost umjetnosti da čovjeka ushiti – i uništi.

...

Stranicu romana Rachel Cusk prepoznajete na prvi pogled. Njezini pripovjedači hladnokrvno i uporno čeprkaju po središnjim čvorovima ljudskog bića. Svaku emociju analiziraju kao da je posve nov izum. Ništa nije puki ukras. — Dwight Garner, The New York Times

Cusk namjerno zamućuje granice – između pisca i sadržaja, između očekivanja autobiografskog pisma koje prečesto vežemo uz žene i oklopa čiste imaginacije kojim zagrćemo muškarce. Nasamarit će nas pa ćemo povjerovati da njezine teme i mane, povlastice i prividne pretpostavke nisu i naše. Kad shvatimo što se zapravo dogodilo, bit će prekasno: površina nam se već uzburkala, vlastito nam se samozadovoljstvo klima. U šoku smo, ali kao što nas podsjeća pripovjedačica Depandanse, ‘šok je katkad nužan jer bismo bez njega skliznuli u entropiju’. — Sam Byers, The Guardian

‘Jeffers’ kojem se obraća hiperartikulirani ženski glas Depandanse evocira američkog pjesnika Robinsona Jeffersa, prijatelja i korespondenta Mabel Dodge Luhan koja je djelomice nadahnula lik M. Kao pandan nevidljivo ocrtanoj pripovjedačici trilogije ‘Oris’, ovdje je Jeffers odsutna muška prisutnost kojoj se postavljaju pitanja bez odgovora, od koje se traži razumijevanje, suosjećanje i slaganje. Oslanjajući se na lik izvan ruba romana, Rachel Cusk dodaje još jedan navoj spirali karakterizacije u negativu. Neki će ga možda upamtiti kao autoričinu najdirljiviju kreaciju. — Vlatka Valentić

Britanska književnica Rachel Cusk, rođena u Kanadi 1967., napisala je niz hvaljenih romana. Među ranim joj se radovima ističu "Saving Agnes" (Nagrada Whitbread za debitantski roman 1993.), "The Country Life" (Nagrada Somerset Maugham) i provokativni "Arlington Park", koji je naklada Vuković & Runjić u hrvatskom prijevodu objavila 2008. Autorica je kontroverznih ogleda o majčinstvu "A Life’s Work" i raspadu braka "Aftermath". Godine 2003. časopis Granta uvrstio ju je u svoj izbor najboljih mladih britanskih romanopisaca. Formalno i teksturno inovativnu trilogiju "Oris" koja uključuje romane "Oris", "Tranzit" i "Lovorike", svjetska je kritika pozdravila kao jedan od ključnih događaja u pripovjednoj prozi prvih desetljeća 21. stoljeća. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –