Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ottessa Moshfegh

Smrt u njezinim rukama

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Maja Šoljan
  • 03/2024.
  • 208 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532863536
  • Cijena: 20.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Zvala se Magda. Nitko nikad neće doznati tko ju je ubio. Nisam ja. Ovdje je njezino mrtvo tijelo.”

Tajanstvena poruka što ju je pronašla u šumi na stazi kojom svakoga dana šeće psa potiče Vestu Gul, udovicu s mnogo vremena na raspolaganju, da krene u potragu za tijelom i ubojicom. Ali umjesto očekivanog klasičnog kriminalističkog romana, autorica Ottessa Moshfegh donosi nam posve drukčiju priču.

Vesta je vrlo nepouzdana pripovjedačica; dok rješava zagonetni zločin, otkriva sumorne djeliće svoje prošlosti i na neki način piše vlastiti roman u kojem, kao i svaki pisac, pokušava neshvatljivim ljudskim sudbinama dati neki smisao.

Nitko ne raspisuje mrak kao Ottessa Moshfegh, a u svom trećem romanu "Smrt u njezinim rukama", poseže dublje nego ikad prije u živi mulj ljudske pojedinačne i kolektivne psihe. U središtu radnje koju pripovijeda usamljena žena u mekom i melankoličnom sutonu svog života, umorstvo je koje se možda jest a možda nije dogodilo, a možda će se na neki način tek dogoditi…

Kritičari su ovaj roman po složenosti, prigušenom mraku i vještom literarnom izričaju usporedili s djelima književnih majstora kao što su Vladimir Nabokov, Henry James i Shirley Jackson.

Iz medija:

Ottessa Moshfegh, književna doajenka pustinjakinja i ekscentrika, mizantropa i samotnjakinja, vraća se s još jednim romanom otuđene i otuđujuće pripovjedačice čiji nas sablasni, jedinstveni glas tjera da čitamo dalje. Izvanredan i posve originalan doprinos sjajnom opusu. — The Boston Globe

Među suvremenim piscima nema ravnog Ottessi Moshfegh u oblikovanju zlokobnih pripovjedačica i književnih likova vrijednih Poea ili Dostojevskog. Smrt u njezinim rukama nije sasvim krimi-zagonetka niti je sasvim gotički roman, nego nešto daleko mračnije. — The Millions

Dar Ottesse Moshfegh da zadrži pogled na ljudskom mraku rijedak je i nevjerojatno uzbudljiv. Jer ako već umjetnost ne može povratiti izmrcvarene prošlosti, izbrisati one besmislene ili obećati bolje budućnosti, spisateljica zahvaljujući kojoj osluškujemo sudbine njezinih otuđenih pripovjedačica samim je time postigla izniman uspjeh. — The Atlantic

Ottessa Moshfegh rođena je 1981. u Bostonu u glazbeničkoj obitelji – majka Hrvatica je violistica, otac Iranac violinist. Note je naučila čitati prije nego slova i svirala je klavir i klarinet, ali sa samo 12 godina shvatila je da se mora posvetiti pisanju. Studirala je na Barnardu i Brownu, a jedno vrijeme je u Wuhanu u Kini predavala engleski i radila u punk baru. Njezin prvi roman "Eileen" ušao je u uži izbor za nagradu Man Booker i 2016. osvojio nagradu PEN/Hemingway za debitantsko djelo, a nedavno je prema njemu snimljen i film. Autorica je novele "McGlue" te zbirke priča "Homesick for Another World", a posebno se istaknula kultnim romanom "Moja godina odmora i opuštanja" nakon kojeg su uslijedili "Smrt u njezinim rukama" i "Lapvona". Živi i radi u Kaliforniji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –