Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rachel Cusk

Tranzit

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Vlatka Valentić
  • 11/2019.
  • 233 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862270
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nakon obiteljskog brodoloma, književnica se sa sinovima školarcima seli u London. Renovira ruševan stan, sukobljava se sa susjedima, sreće bivšeg dečka koji ju je prebolio, ide frizeru, sudjeluje na književnom festivalu, sastaje se s prijateljicom, večera s nepoznatim muškarcem… Sluša što drugi govore… Što će joj vratiti vjeru u život u mučnu nastojanju da se ponovno uključi u njegovu maticu?

"Tranzit", drugi dio trilogije “Oris”, bio je jedna od knjiga godine prema izboru mnogih britanskih i američkih časopisa. Rachel Cusk ostaje vjerna vlastitoj originalnoj verziji suvremenog (pseudo)memoarskog trenda, no kroza središnji ženski lik, šutljivu slušateljicu niza pripovijesti, u ovoj epizodi njezina proza dobiva oštriju društvenu i političku dimenziju. "Tranzit" se profilira kao roman dvojstava: pisanja i govorenja, samozatajnosti i samoizražavanja, bijega u fikciju i žudnje za stvarnošću.


Vrhunski. Drugi svezak potvrđuje da se u trilogiji Rachel Cusk razvija jedan od najzanimljivijih projekata u suvremenoj književnosti. Poput Orisa, Tranzit je pisan pristupačnom, varavom jednostavnošću koja prikriva psihološku pronicavost. Kao da gledate u bistru morsku vodu i iznenada shvatite da vam pogled dopire do vrtoglavih dubina.
Adam Foulds

Možda je u pokušaju da razotkrije iluzije o fikciji i životu Rachel Cusk otkrila najvjerodostojniji način pisanja romana danas.
Atlantic

Britanska književnica Rachel Cusk, rođena u Kanadi 1967., napisala je niz hvaljenih romana. Među ranim joj se radovima ističu "Saving Agnes" (Nagrada Whitbread za debitantski roman 1993.), "The Country Life" (Nagrada Somerset Maugham) i provokativni "Arlington Park", koji je naklada Vuković & Runjić u hrvatskom prijevodu objavila 2008. Autorica je kontroverznih ogleda o majčinstvu "A Life’s Work" i raspadu braka "Aftermath". Godine 2003. časopis Granta uvrstio ju je u svoj izbor najboljih mladih britanskih romanopisaca. Formalno i teksturno inovativnu trilogiju "Oris" koja uključuje romane "Oris", "Tranzit" i "Lovorike", svjetska je kritika pozdravila kao jedan od ključnih događaja u pripovjednoj prozi prvih desetljeća 21. stoljeća. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –