Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: MV Info • 16.02.2012.

Knjižni blok : Pismo podrške Vjesniku

Najavljeni stečaj dnevnog lista Vjesnik pokazuje ne samo nepoštivanje tradicije već i potpuno nerazumijevanje uloge javnih dnevnih novina koje jedine u opustošenom medijskom prostoru i dalje nalazi mjesta za ozbiljne analize, kulturu, društvene i znanstvene teme. Iako je upravo zahvaljujući političkom djelovanju Vjesnik doveden u situaciju u kojoj jest, možda je ovo mogućnost da se iznova, u vremenima estradizacije, sagrade i održe novine bez utjecaja politike, koja će na zasadama najboljih svjetskih novina poput Le Mondea, FAZ-a, Guardiana ili New York Timesa da pobrojimo samo neke, očuvati prostor i mogućnost javnog djelovanja i javne, argumentirane kritike.

Tradicija Vjesnika koji je nastao kao glasilo antifašističkog pokreta, koji je bio jedna od najvećih medijskih kuća u Europi i bez kojega je nemoguće zamisliti povijest hrvatskog novinarstva i kulture samo je dio kapitala koje Vjesnik i danas ima. Posljednjih dvadeset godina sustavno se radilo na uništavanju Vjesnika i njegove tradicije, a bez obzira na to što su Vjesnik i dalje rijetke dnevne novine koja imaju ozbiljan broj stranica posvećen kulturi i knjizi.

Vjesnik je također i jedini koji bi mogao i trebao odgajati mlade novinare i koji može pokazati da je moguće i drugačije novinarstvo od onoga kojega danas u Hrvatskoj imamo.

Podržavamo novinare i urednike Vjesnika i apeliramo na Vladu RH da ne ugasi Vjesnik, jer do sada su ugašena mnoga poduzeća s tradicijom, proizvodnjom i znanjem, a upravo to je zemlju dovelo do ruba provalije nad kojom se nalazimo.


Knjižni blok - Inicijativa za knjigu

- Nenad Bartolčić, Moderna vremena Info
- Sanja Goldstein, Novi liber
- Simona Goldstein, Izdanja Anitbarbarus
- Gordana Frakaš Sfeci, OceanMore
- Marina Kralj Vidačak, Planetopija
- Seid Serdarević, Fraktura
- Sibila Serdarević, Fraktura


U Zagrebu, 15. veljače 2012.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –