Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
E-Knjiga • Piše: Nenad Bartolčić • 03.10.2013.

Koegzistencija e-knjige i tiskane knjige - na duži ili kraći rok?

Sve je manje euforičnih napisa u medijima o tome kako je dan išćeznuća tiskane knjige i njene kapitulacije pred e-knjigom vrlo blizu, a sve su češće analize koje upućuju da je budućnost knjižne industrije u pažljivom "vaganju" proizvodnje e-formata i tiskanih izdanja (pri čemu ne treba zanemariti i nakladništvo zvučne knjige koja u svijetu isto tako zauzima značajan udio u prodaji), i da će oni nakladnici koji budu u stanju odmjeriti pravi balans različitih formata ujedno biti i uspješniji na tržištu, zasigurno i među najuspješnijima.

U tome idu u prilog i novija istraživanja američkog tržišta knjiga na kojem posljednjih godina i dogodila najveća eksplozija e-nakladništva, i gdje je u prvom redu zahvaljujući Amazonu (kojem su se ubrzo pridružilli i drugi igrači) prodaja e-knjiga u nekim segmentima ozbiljno zaprijetila poslovnom modelu izdavanja istih u tiskanoj formi. Danas, kada se nakon nekoliko godina intenzivnog rasta ipak usporio taj proboj e-knjige i kada su se pojavile prve opsežnije analize i rezultati (i ustvrdilo npr. u kojim je to područjima e-knjiga napravila najveće proboje, a gdje zapravo još uvijek nije uzela preveliki udio u prodaji) sve je izvjesnije da bez obzira što se e-knjizi može predvidjeti i daljnji rast, da će još dosta dugo tiskana knjiga držati znatan udio u ukupnoj prodaji, pogotovo u nišama koje pokrivaju ne-beletristička izdanja, u širem dijapazonu publicističkih izdanja, od npr. ilustriranih kuharica po do monografskih izdanja.

Naime, prema podacima Udruženja američkih nakladnika rast prodaje e-izdanja u početnim mjesecima 2013. u odnosu na isti period u 2012. i dalje je u porastu, ali cca 13% u odnosu na porast od 33% koliki je bio s početkom 2012. u odnosu na 2011. godinu. Isto tako, prodaja e-knjiga u prvom polugodištu 2012. iznosila je 13% od ukupne prodaje knjiga za odrasle, dok je u istom periodu u 2013. godina taj udio povećan na 14%, dakle razlika je 1% tj. rast je usporen, ali i dalje vrlo izvjestan.

Naravno, može se očekivati da će se s daljnjim razvojem tehnologije povećavati i broj niša u kojima će e-knjige "popraviti" sadašnje rezultate, klasični e-čitači polako ipak prepuštaju dominaciju sve kvalitetnijim multimedijalnim tabletima koji omogućuju čitanje i onih izdanja (bogato ilustriranih, sa složenijim prijelomom ili s multimedijalnim dodacima) konverzija kojih u sadašnji e-format nije još riješena na zadovoljavajući način, a za očekivati je i sve veći broj izdanja knjiga rađenih mišljenih od početka da budu u e-formatu.

Možda se sada pitate ono uobičajeno pitanje "a gdje smo tu mi?", na koje nije tako jednostavno odgovoriti, ali ohrabruje činjenica da je sve veći broj onih kojima je to tema od interesa... pa vjerojatno i vama ako čitate priloge iz ove naše nove rubrike posveće upravo e-knjizi i e-nakladništvu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –