Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 28.11.2016.

Koje nas novosti očekuju na 22. Sa(n)jam knjige u Istri?
Održava se
01.-11.12.2016.

22. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se svečano otvoriti u četvrtak 1. prosinca 2016. u Puli, osim bogatog i slojevitog programa, premijera, okruglih stolova, izložbi i koncerata, te velikih imena iz suvremne svjetske i domaće književnosti, donosi i neke značajne novosti u svom izložbeno-prodajnom dijelu.

Iako već godinama uspješno povezuje književni sajam i festival knjiga i autora u prirodnu cjelinu, Sa(n)jam knjige u Istri svake godine nastoji održati predznak "sajma s autentičnim modelom predstavljanja knjiga i autora", kako ga je struka ocijenila, i poseban naglasak stavlja upravo na odnos knjige i njezine čitalačke publike.

Velika i, možda, najuočljivija novost s kojom će se susresti svi posjetitelji bit će drugačija transparentnija postavka izložbenog dijela, koja je rezultat promišljanja i rada Mauricija Ferlina te ovogodišnjeg savjetnika u prodaji, poznatog knjižara Dražena Dabića. Naglasak je stavljen na pravu knjižarsku prezentaciju u kojoj su knjige uvijek nadohvat ruke. Za razliku od knjižnjih stupova, osvanut će knjižni otoci, a uz visoke police brodske palete pretrpane knjigama.

Dio centralne dvorane pretvorit će se u Art kvart – dosada najveću prezentaciju knjiga iz umjetnosti: vizualne umjetnosti, glazbe, dizajna, filma, kazališta, stripa, arhitekture... U Art kvartu moći će se pronaći i gramofonske ploče, nosači zvuka, umjetničke slike i grafike, karikature Davora Štambuka povezane s gastronomijom, Post Scriptum – vino sajma, a posebno i produkcija (plakati, majice) kolektiva Laibach koji će za vrijeme Sajma u Svetim Srcima postaviti izložbu i održati glazbeni performans. Art kvart zaživjet će i kao prostor u kojem se okupljaju autori Sajma, potpisuju svoje knjige i gdje su otvoreni za neformalan razgovor s publikom.

Ulaz na Sajam, hol Doma hrvatskih branitelja, knjigama će osvjetliti program Sajma. Na  posebnim će se tematskim štandovima najaviti teme, autori i knjige iz programskih cjelina Transatlantik i Ljubljana bere, a posebno će se predstaviti i nagrada publike pulskog Sajma: Libar za vajk.

Pulski Sajam ovogodišnjom postavkom potpuno se odmiče od sajmova koji su konceptualno usmjereni na outlet izdanja i rasprodaje starih zaliha. Od 10.000 naslova koji će biti sniženi od 10-70%, radi se mahom o najnovijoj produkciji, knjigama iz 2016. i izdanjima unazad nekoliko godina te bezvremenskim klasicima. No, ljubitelji antikvarne knjige imat će što birati u prostoru antikvarijata na Sajmu.

Plavi salon rezerviran je za dječju književnu produkciju, a najmlađa publika i njihovi roditelji zasigurno će se razveseliti organiziranim dočekom Sv. Nikole na Sajmu, kada će se dječja knjiga naći na dodatnim popustima.

Poznato je i kako Sajam svake godine u Pulu dovodi knjige nakladnika iz regije, posebno one koja se predstavlja u programskom dijelu. Ove godine, s obzirom na regionalni program Ljubljana bere koji predstavlja književno-kulturnu scenu grada Ljubljane, moći će se pronaći veliki izbor slovenskih nakladnika. No zajedno sa Slovencima svoja izdanja predstavit će i nakladnici iz Srbije, Crne Gore, Italije

Ovogodišnje izdanje obilježit će i inaguracija web knjižare u kojoj će se moći naručiti naslovi iz najnovije hrvatske produkcije. Web trgovina bit će dostupna na adresi knjizara.sanjamknjige.hr, a istoj će se moći pristupiti i sa sanjamknjige.hr. Uz to, sajamske dane svakodnevno će pratiti i tzv. happy hour – svaki dan knjige drugačije tematike moći će se kupiti na dodatnom popustu od 10%. Također, sajamski letak koji donosi 10% popusta na već snižene naslove neće se dijeliti samo na svečanom otvorenju, već i iduće dvije subote u centru grada Pule.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –