Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 31.07.2019.

Korčulanski Šušur! - Festival od riči 2019. posvećen je književnosti za djecu i mlade
Održava se
02.-04.08.2019.

Šušur! Festival od riči 2019.

Korčulanski Šušur! Festival od riči 2019 ove je godine (od 2. do 4. kolovoza 2019.) posvećen književnosti za djecu i mlade, koja često biva izvan fokusa i rijetko dobiva zasluženo mjesto u široj kulurno-umjetničkoj sferi, pa ni unutar samih književno-festivalskih programa.

Na koji način djeci možemo približiti književnost i kulturu knjige, te kako pristupiti stvaranju nove čitalačke publike? Organizatori žele ovogodišnjim programom usporediti književnost za djecu, teme i likove kojima se ona bavila nekada, s današnjim trenutkom i što nam to govori o vrijednostima prošlih vremena, kao i što je značilo biti djete u različitim točkama povijesti. Žele ukazati kakav to kulturni prostor i resurs dječja književnost predstavlja danas, kako za djecu tako i za odrasle, i na koji način služe kao poticaj za razvoj kreativnosti i eksperimentiranje novim idejama u različitim poljima izražavanja. U tom smislu povezivat će književnost s drugim područjima umjetnosti kao što su film, kazalište, animacija, ples itd.

Elaborirajući ovogodišnju temu festivala, organizatori ističu da je na razini individualnog djeteta književnost medij unutar kojeg ono uči vokabular, stječe indirektna iskustva i ima prilike vidjeti različite slike svijeta, što mu pomaže izgraditi ideju kako svijet funkcionira, i gdje se ono tu uklapa. Često su knjige mjesta i pojmova u kojima se djeca prvo susreću i obavještavaju o njima. Dječja književnost je važna jer, između ostalog, jača domenu kognitivnog razvoja i potiče dublju analitičku misao. U literaturi o kvaliteti, čitatelj ne govori o svemu što treba znati, ali je i razlika u mišljenju dopuštena. Jedan čitatelj može preuzeti nešto sasvim drugo o književnom radu sljedećeg čitatelja, temeljeno na dva osobna gledišta i iskustva. Također pruža djeci i mladima priliku da usvoje i cijene vlastitu, ali i drugu kulturnu baštinu. Podržava razvoj emocionalne inteligencije i kreativnosti i potiče sposobnost društvenih vještina.


Kako su napisali romane za djecu, je li ljubav za književnost nasljedna ili se može naučiti, te može li se glumiti da voliš knjigu, pričat će Olja Savičević Ivančević, nagrađivana spisateljica i autorica dvije slikovnice od kojih je jedna nedavno i predstava. O svom izletu sa scene u dječju književnost govorit će glumac i nedavno objavljeni beogradski spisatelj  Nikola Đuričko, a o svijet superjunaka i stripova približit će Enis Čišić, sarajevski ilustrator i strip-crtač.

Nakon službenog dijela programa slijedi neizostavno i manje formalno druženje uz dobru glazbu i eto prilike da se publika porazgovara u neposrednijoj atmosferi s gostima festivala. 

Dječja posla - Program

Na ovogodišnjem „ŠUŠUR!-u”, probijat ćemo se kroz čarobne šume neobičnih likova s običnim problemima, putovat ćemo na krilima mašte i čudesnih bića, letjet ćemo jer to znamo, roniti s ribama jer je to normalno. Upuštat ćemo se u avanture na nepoznatim kontinentima i otkrivati nove radosti, a sve to udobno zavaljeni u publici ljetnog festivala koji je ove godine posvećen dječjoj književnosti.

 
Petak 02. kolovoza 2019.
Gradska knjižnica “Ivan Vidali”, Korčula

18:00 – 20.00 h   
Literarno-likovna radionica „MORE I OBLACI”
Realizira se u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali” i ŠUŠUR!-om
Autorica i voditeljica Jasminka Petrović

 
Subota, 03. kolovoza 2019. 
Ljetno kino Korčula
 
20:00 – 20:30 h
Scensko izvođenje „Legenda o vilama iz Žrnova”, OŠ „Ante Curać-Pinjac” iz Žrnova
Nastupaju: Andrija Biliš, Ljubo Šegedin, Jakica Tomić, Marija Jeričević, Lucija Skokandić, Martina Skokandić, Monika Šegedin, Lara Skokandić i Eva Baotić 
Pripovjedačica: Katarina Skokandić 
Voditeljica: Anamarija Radovanović

20:30 – 22:00 h   
Projekcija filma „Zlogonje”

22:00 – 23:00 h   
Razgovor s autoricom Jasminkom Petrović
 
 
Nedjelja, 04. kolovoza 2019.
Ljetno kino Korčula 
 
20:00 – 20:30 h   
Sudjelovanje mladih korčulanskih autora iz OŠ „Petar Kanavelić” iz Korčule
Čitaju:

20:30 – 21:00 h   
Razgovor sa autoricom Oljom Savičević Ivančević

21:00 – 22:00 h 
Razgovor sa glumcem i autorom Nikolom Đuričkim

22:00 – 22:30 h   
Razgovor sa strip crtačem i ilustratorom Enisom Čišićem

22:30 – 02:00 h
Završna fešta uz DJ glazbu

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –