Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.05.2022.

Leykam International organizira splitsko predstavljanje knjige 'Razbijeno zrcalo' Nansi Ivanišević
Održava se
13.05.2022. u 19h

U petak, 13. svibnja 2022. u 19 sati Prokultura - Kuća jezika i kulture Peristil (Poljana kraljice Jelene 1, Split) ugošćuje predstavljanje knjige "Razbijeno zrcalo. Decentralizacija kulturnih politika na hrvatski način" dr. sc. Nansi Ivanišević, utemeljiteljice i predsjednice Prokulture - Opservatorija kulturnih politika - Split.

Uz autoricu Nansi Ivanišević i moderatoricu Jelenu Alfirević na predstavljanju će knjigu promovirati i predstavit svoja viđenja uključenih disciplina s različitih motrišta Vesna Jurić BulatovićAnđelko MilardovićGorana Bačelić Barišić i urednica Eugenia Ehgartner.
 

Razbijeno zrcalo Ivanišević Nansi

Knjiga obrađuje "naličje kulture" koje Prokultura prati, ističući važnost njegova prepoznavanja u sagledavanju funkcioniranja pojedinih gradova, institucija, projekata ili manifestacija. Područja su to javnih politika obrazovanja, kulture i turizma, koje autorica, uz znanost promatra kao dio nedjeljive cjeline presudne za opstojnost, razvoj i međunarodnu afirmaciju Hrvatske. Istražujući razinu uspostavljenog partnerstva u decentraliziranom kontekstu između njihovih brojnih dionika, "Razbijeno zrcalo" ističe nužnost uređenosti i educiranosti uprave. Uloge resornih ministarstava, županija i jedinica lokalne samouprave, kao i brojnih agencija i drugih uključenih organizacija moraju biti potpuno jasne i transparentne, uređene dobro pisanim i usklađenim zakonima, kao i raspolaganje proračunskim novcem.

Izvaci iz posebnog osvrta u knjizi koji potpisuje prof. emeritus Marc Gjidare, jedan od prvih imena europske upravne znanosti sa Sveučilišta Paris 2 Assas, omogućuje sagledavanje upravne dimenzije na kojoj počivaju sve javne politike. Ponuđena usporedba s Francuskom, zemljom unitarnog ustroja poput Hrvatske predstavlja značajni doprinos hrvatskom promišljanju nedostataka u radu uprave, kao i mogućnosti njezina usavršavanja. 

U knjizi je predstavljena i studija slučaja napravljena na projektu Turistička kultura, koji autorica vodi od 2003. godine s ciljem dokazivanja važnosti sustavna uvođenja znanja o baštini i turizmu u područje odgoja i obrazovanja. Ovaj ogledni primjer funkcioniranja kulturno-umjetničkog obrazovanja kao jedne od kulturnih politika poslužio je autorici da nam približi naličje funkcioniranja ova tri administrativna područja koja vode tri različita ministarstva. Upravo vođenje politika, izrađene strategije, načini funkcioniranja na regionalnim i lokalnim razinama trebali bi dovesti do sinergije svih uključenih horizontalno i vertikalno.

"Razbijeno zrcalo" nudi rezultate istraživanja i poziva na razmišljanje postavljajući svima pitanja u kolikoj mjeri možemo biti zadovoljni postignutom razinom postojeće suradnje unutar javnog sektora, ne zaboravljajući da javne politike podrazumijevaju rad u zajedništvu i s dionicima privatnog i civilnog sektora od lokalne do nacionalne i EU razine.
 

Nansi Ivanišević, profesorica je francuskog i talijanskog jezika i književnosti, magistrica kulturnih politika te doktorica komunikacijskih znanosti. Svoj profesionalni i znanstveni rad u javnom, civilnom i privatnom sektoru posvetila je ponajprije različitim perspektivama obrazovanja i kulture, kao profesorica ili ravnateljica kulturno-obrazovnih organizacija, dugogodišnja državna službenica od regionalne do ministarske razine, u svojstvu ministrice prosvjete i športa, savjetnica na lokalnoj razini ili voditeljica brojnih projekata kroz djelovanje civilnog društva.

Ti raznovrsni pristupi, od kojih brojni nadahnuti francuskom inačicom doveli su do zaključaka iznesenih u knjizi, podcrtavajući važnost uređenosti sustava javnih politika, posebno uprave kao osnovnog preduvjeta njihovu usklađenom i učinkovitom funkcioniranju. A među javnim politikama presudno mjesto u očuvanju i razvoju zajednice u tom promišljanju imaju politike obrazovanja i turizma koje su ujedno i "metode učenja o kulturi". (A. Radić i J. Lang)    

Nansi Ivanišević

Razbijeno zrcalo : Decentralizacija kulturnih politika na hrvatski način

  • Leykam international 12/2020.
  • 332 str., meki uvez
  • ISBN 9789533401065
  • Cijena 198.00 kn

Domaći i strani stručnjaci ističu da između kulture, osobito prirodne i kulturne baštine i turizma te načina života u očuvanom okolišu, u Hrvatskoj postoji znak jednakosti. Stoga se knjiga Nansi Ivanišević 'Razbijeno zrcalo : Decentralizacija kulturnih politika na hrvatski način' bavi komuniciranje između njihovih dionika s naglaskom na odnosima između onih najodgovornijih za funkcioniranje sustava, središnjim tijelima državne uprave. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –