Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nansi Ivanišević

Razbijeno zrcalo : Decentralizacija kulturnih politika na hrvatski način

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2020.
  • 332 str., meki uvez
  • ISBN 9789533401065
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Domaći i strani stručnjaci ističu da između kulture, osobito prirodne i kulturne baštine i turizma te načina života u očuvanom okolišu, u Hrvatskoj postoji znak jednakosti. U sadržajnom smislu, ovim širokim interdisciplinarnim područjem, povezanošću kulture i turizma, bave se kulturne politike. U funkcionalnom i administrativnom smislu isto područje ustrojeno je najvećim dijelom kroz tri javne politike: kultura, obrazovanje i turizam.

Stoga se knjiga Nansi Ivanišević "Razbijeno zrcalo : Decentralizacija kulturnih politika na hrvatski način" bavi komuniciranje između njihovih dionika s naglaskom na odnosima između onih najodgovornijih za funkcioniranje sustava, središnjim tijelima državne uprave. Relevantna svjetska iskustva, od kojih je ovdje predstavljen francuski upravni model, ističu da je partnerstvo između različitih dionika nužan temelj postizanju sinergijskih učinaka na svim razinama, s naglaskom na iznimnoj važnosti i ulozi u području očuvanja i razvoja identiteta, kao i postizanju značajnih ekonomskih i gospodarskih učinaka.

U knjizi se istražuje kakvo je komuniciranje između dionika u kulturi, obrazovanju i turizmu u području valorizacije baštine te u kojoj mjeri kakvoća istog pridonosi uspostavi partnerstva među njima. Uz isticanje da je baština po definiciji ključna sastavnica kulture, obrazovanje je ovdje prepoznato kao metoda stjecanja znanja o kulturi, a turizam percipiran kao glavni element valorizacije i poboljšanja znanja o nacionalnoj baštini, čimbenik lokalnog razvoja te izvor upućivanja prave slike o jednoj zemlji u inozemstvo. 

Nansi Ivanišević, diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, francuski i talijanski jezik i književnost te magistrirala na Institutu političkih znanosti i Opservatoriju kulturnih politika u Grenobleu, Francuska s temom Rat i baština na primjeru Hrvatske. 2014. godine stekla je doktorat znanosti s radom Komuniciranje između dionika u kulturi, obrazovanju i turizmu: primjer Turističke kulture na Sveučilištu u Zadru uz komentorstvo prof. Marc Gjidare, Paris 2 Assas. 

Stručnjakinja za područje javnih politika obrazovanja, kulture i športa s naglaskom na komuniciranju u upravi u kontekstu decentralizacije. Od godine 1996. zaposlena je u državnoj upravi na poslovima kulture i obrazovanja. 1999. godine ministrica prosvjete i športa u Vladi RH. Utemeljiteljica i dopredsjednica Francuske alijanse u Splitu, kasnije utemeljiteljica i do danas predsjednica Prokulture – Opservatorija kulturnih politika. Utemeljiteljica je te voditeljica i producentica brojnih projekata, među kojima Kuća jezika i kulture i Galerija Onaion – Omiš, Dani francuskog jezika i kulture, Međunarodna večer francuske šansone, Turistička kultura i Dani baštine, I ribe se pitaju što je u muzejima grada Splita, Ciklus Umjetnost bez granica, Ciklusa Splitski kulturni susreti, Kamo poslije osnovne škole?… Organizatorica je niza znanstveno-stručnih skupova na temu decentralizacije u javnim politikama, uloge baštine u lokalnom razvoju i sl. Autorica je znanstvenih i stručnih radova i članaka te sudionica većeg broja stručnih i znanstvenih skupova. Nositeljica visokih odličja vlade i predsjednika Republike Francuske. Od 2015. godine osobna izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –