Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.03.2018.

Ljiljana Filipović dobitnica književne nagrade Višnja Machiedo za knjigu 'Klub krivaca'

Ljiljana Filipović: Klub krivaca

Ovogodišnju književnu nagradu "Višnja Machiedo" Hrvatskoga P.E.N. centra za najbolje književno-esejističko djelo 2017. godine u Hrvatskoj dobila je Ljiljana Filipović za zbirku eseja "Klub krivaca", a nagradu je dobitnici uručio Mladen Machiedo. Na natječaj je pristiglo 16 knjiga, od čega su četiri ušle u završno natjecanje, a prosudbeno povjerenstvo bodovanjem je odabralo knjigu Ljiljane Filipović za najbolju.

Nagrada Višnja Machiedo dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj. Nagradu su 2013. godine utemeljili Mladen Machiedo, Sibila Petlevski, Nadežda Čačinovič i Hrvatski P.E.N. centar kao nagradu za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskome jeziku u produkciji hrvatskih nakladnika i objavljeno u godini koja je prethodila.

Nagrada je ime dobila po prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki Višnji Machiedo koja je svojim prevoditeljskim i esejističkim radovima obogatila hrvatski jezik i književnost. Proglašenje se tradicionalno održava na dan rođenja Višnje Machiedo, 27. ožujka.

Ljiljana Filipović rođena je u Zagrebu gdje je magistrirala, doktorirala i habilitirala na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta. Autorica je studija "Filozofija i antipsihijatrija" Ronalda D. Lainga (Zagreb, Filozofska istraživanja, 1990.), "Nesvjesno u filozofiji" (Zagreb, Izdanja Antibarbarus 1997.), "Javne samoće" (Zagreb,- Izdanja Antibarbarus/Tvrđa 2006.), "Prazne tvornice" (Zagreb, Izdanja Antibarbarus 2008.), "Scenariji kože" (Zagreb, Izdanja Antibarbarus 2012.), romana "Nevidljivi pas" (Novi Sad, Dnevnik 1985.), "Sokol u šusteraju" (Zagreb, Ženska infoteka 2001.), "Nestali ljudi" (Profil, 2007.) te desetak radiodrama.

Koautorica je u nizu djela. Objavljuje radove u hrvatskim i inozemnim časopisima koji se tematski bave objašnjenjem kulturoloških fenomena interakcijom filozofije i psihoanalize te je taj interes vodi i prijevodima djela s tog područja.

Od 1991. urednica je emisija Protokol stoljeća, Znaci vremena, Na margini, Ogledi i rasprave  na Trećemu  programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3).

Ljiljana Filipović

Klub krivaca

  • Izdanja Antibarbarus 03/2017.
  • 192 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491586
  • Cijena 130.00 kn

Neminovno nastupa trenutak nakon kojeg posljednju misao nosite nekamo. Možda. Ne znate hoćete li je se više uopće ikada i sjećati. Kad ćete, ipak se nadate, saznati o čemu se sve to radilo dok niste mogli popraviti ni sebe ni svijet. Jedan dan kada više neće biti ponedjeljka u kojem ćete moći započeti neki novi život za kojim mislite da žudite otkad znate za sebe.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –