Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.07.2013.

Ludwig Bauer istražuje tragove svojih njemačkih predaka

Hrvatski književnik Ludwig Bauer će od 3. do 10. srpnja 2013. godine biti na studijskom putovanju Njemačkom istražujući svoje obiteljsko nasljeđe.

Nakon sudjelovanja u programu "Kroatien Kreativ 2013" u kojemu je čitao iz svog djela "Kratka kronika porodice Weber" koji se bavi jednom obitelji podunavskih Švaba koja je obilježila život panonskog gradića, Goethe-Institut je književniku rođenom u Sisku pružio priliku da prati tragove svojih njemačkih predaka gostovanjima u nizu njemačkih kulturnih i historiografskih institucija u Stuttgartu, Tübingenu, Münchenu i Berlinu.
    
Ludwig Bauer će tako 3. srpnja 2013. godine doputovati u Stuttgart kako bi se susreo s predstavnicima Podunavsko-švapske kulturne zaklade koja je osnovana 1988. godine s ciljem očuvanja njemačkog jezika i kulture u europskim zemljama sa značajnom njemačkom manjinom poput Mađarske, Rumunjske i zemalja bivše Jugoslavije.
    
4. srpnja 2013. godine će se uputiti u Tübingen na Institut za podunavsko-švapsku povijest i geografiju gdje će se susresti s Mathiasom Beerom, voditeljem Instituta te znanstvenikom koji se bavi poviješću i migracijama Nijemaca na području Jugoistočne Europe.

Bauer će istog dana održati čitanje svog romana "Kratka kronika porodice Weber" zajedno s književnicom Ivanom Šojat-Kuči koja će čitati iz svog romana "Unterstadt" u 20 sati u prostorima Internationales Begegnugszentrum der Wissenschaft u München uz uvod Renéa Kegelmana, dok će 5. srpnja 2013. godine provesti na Institutu za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu.
    
Svoje će studijsko putovanje okončati u Berlinu u kojemu će boraviti od 6. do 10. srpnja 2013. godine te gostovati u Literarisches Colloquium Berlin, instituciji osnovanoj 1963. godine s ciljem predstavljanja i profesionalnog usavršavanja književnika i prevoditelja, posjetiti spomen-obilježje ubijenim Židovima Europe, spomen-mjesto Berlin-Hohenschönhausen u kojemu su držani politički zatvorenici za vrijeme DDR-a i staklenu kupolu Bundestaga izgrađenu po ujedinjenju Njemačke kada je Berlin izabran za sjedište njemačkog Bundestaga.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –