Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.12.2013.

Kroatien Kreativ 2013 uspješno je priveden kraju

Festival Kroatien Kreativ započeo je u veljači ove godine te je službeno otvoren 14. ožujka 2013. godine na Sajmu knjige u Leipzigu. Ovim festivalom iznimno je uspješno predstavljena hrvatska kultura u Njemačkoj uoči i netom poslije ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.  

Tijekom proteklih deset mjeseci trajanja festivala u 28 njemačkih gradova održalo se 91 događanje u 53 kulturne institucije s područja medijske i vizualne umjetnosti, književnosti, kazališta, kinematografije, glazbe, kao i diskusije, predavanja i simpoziji. U organizaciji festivala Kroatien Kreativ 2013 sudjelovalo je 80 institucija i 169 umjetnika i drugih sudionika programa.

Uspješan i izvrsno primljen program u Njemačkoj obuhvaćao je praizvedbu predstave "To nismo mi, to je samo staklo" Ivane Sajko u Schauspielhaus u Frankfurtu na Majni i gostovanja predstava "Did i repa" Gradskog kazališta lutaka Split u Theater an der Parkaue u Berlinu te "Garaža" Zagrebačkog kazališta mladih u Schaubühne am Lehniner Platz u Berlinu, retrospektivne izložbe "Sloboda je rijetka ptica" Ivana Kožarića u Haus der Kunst u Münchenu i "Gastarbajteri u Frankfurtu" Dragutina Trumbetaša u Povijesnom muzeju u Frankfurtu.

Opsežan program medijske umjetnosti hrvatskim je umjetnicima poput Nadije Mustapić i Marijana Crtalića između ostalog omogućio da sudjeluju na velikom sajmu medijske Contemporary Art Ruhr u Essenu na kojemu je ove jeseni sudjelovalo tridesetak hrvatskih umjetnika (Ana Bilankov, Iva Matija Bitanga, Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Andrea Crnković, Dunja Donassy/Bernd Wendt, Sandro Ðukić, Alen Floričić, Fokus Grupa, Ivana Franke, Darko Fritz, Ingeborg Fülepp/Heiko Daxl, Boris Greiner, Tea Hatadi, Ana Hušman, Igor Juran, Ivan Marušić-KLIF, Vladislav Knezević, Alem Korkut, Nina Kurtela, Dalibor Martinis, Toni Meštrović, Martina Mezak, Kata Mijatović, Nadija Mustapić, Zoran Pavelić, Nika Radić, Tanja Ravlić, Davor Sanvincenti, Goran Škofić, Slaven Tolj, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić) čiji se projekt "Medijskih fasada" preselio iz Essena u berlinski  Collegiumu Hungaricum.

Također su održane projekcije njemačkih filmskih klasika Murnaua (Financije velikog vojvode) i Jansona (Princeza koralja) koji su snimljeni u Hrvatskoj, Nijemcima omiljenog Winnetoua, filmova Ane Marije Habjan o avangardnim umjetničkim grupama poput Exat 51 i Gorgone te neizostavnog Profesora Baltazara za najmlađi uzrast.

Ipak, najopsežniji i najuspješniji program je bio onaj književni u kojemu je sudjelovalo tridesetak hrvatskih autora čija su djela prevedena na njemački jezik. Uz već uobičajeno, iako ove godine impozantnije i medijski vidljivije, sudjelovanje na nekima od najvećih svjetskih sajmova knjige u Leipzigu i Frankfurtu, u jesen 2013. godine 20 hrvatskih autora (Renato Baretić, Ludwig Bauer, Gordana Benić, Branko Čegec, Slavenka Drakulić, Zoran Ferić, Rujana Jeger, Zvonko Maković, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Marko Pogačar, Edo Popović, Ivana Sajko, Ivana Simić Bodrožić, Andriana Škunca, Ivana Šojat-Kuči i Igor Štiks) zaputilo se na veliku turneju pod imenom "Na brodu" u 9 njemačkih gradova – u Berlin, Frankfurt na Majni, Freiburg, Hannover, Kiel, München, Rostock, Thüringen i Weimar.

Čak je i program povodom izložbe "Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske" postavljene u Podunavsko-švapskom muzeju, inače po vremenskom trajanju najdulji dio programa Kroatien Kreativ, obuhvaćao niz čitanja hrvatskih autora koji su bilo porijeklom bilo izborom teme svojih djela vezani uz Njemačku poput Stanka Andrića, Renata Baretića, Ludwiga Bauera, Zorana Ferića, Delimira Rešickog i Ivane Šojat-Koči. Ta je izložba najjasnije i ciljano obuhvatila duboke njemačko-hrvatske kulturne, povijesne i jezične veze.

Program Kroatien Kreativ završio je projekcijama igranih i dokumentarnih filmova mlađih hrvatskih redatelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića, kroničara hrvatske postratne zbilje i socijalnih previranja u svojim rodnim gradovima, Osijeku i Sisku. No završetak festivala isto je tako obilježen izložbom mladih studenata novog smjera medijske umjetnosti na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci (Ana Aleksandra Buković, Andreja Jandrečić, Michel Mesarić, Liberta Mišan i Sara Salamon) koji su dobili prvu priliku da predstave svoje radove na Umjetničkoj akademiji u Berlinu, što je dobar pokazatelj trajnosti i atraktivnosti hrvatskih umjetnika svih naraštaja na području Njemačke.

S njemačke strane pokrovitelji festivala su državni ministar za kulturu Bernd Neumann i s hrvatske strane ministrica za kulturu Andrea Zlatar-Violić, te veleposlanik u Berlinu Miro Kovač. Kuratorica projekta Kroatien Kreativ 2013 je Alida Bremer.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –