Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 19.12.2013.

NOVE i stare radionice pisanja u CeKaPe-u!

Centar za kreativno pisanje - CeKaPe vas, na izmaku 2013. godine poziva na upis u novi ciklus radionica. Uz već postojeće, dugogodišnje CeKaPe-ove radionice kratke priče, scenarija, romana, književne kritike, drame, poezije, književnog prevođenja, u novom semestru i novoj godini, u Centru za kreativno pisanje očekuju vas i 4 nove radionice:

OD PROZE DO DRAMSKOG TEKSTA/ OD PROZNOG TEKSTA DO USPJEŠNE DRAMATIZACIJE
Vodi: Dubravka Crnojević Carić

Odaberite omiljenu bajku, kratku priču koju ste možda sami napisali, roman ili esej koji ste toliko puta pročitali, i – s voditeljicom Dubravkom Crnojević Carić krenite na put ka dramatizaciji. Na tom će se putu govoriti, pisati ali ponekad i glumiti, baveći se zakonitostima scene, ali i različitim estetikama, pravilima dramskog i postdramskog, postmodernog strukturiranja predloška za dramsku izvedbu.

A SAD – GLUMA!
Vodi: Dubravka Crnojević Carić

Glumačke vježbe opuštanja, artikulacije, emotivno i osjetilno pamćenje, sve je to potrebno kako bi rad na ulozi bio kreativan i nadahnut. Na radionici će se raditi na scenskom uprizorenju zajednički odabranog teksta ili scenarija, učiti o vještinama improvizacije, scenske slobode i glumačkih vještina.

Voditeljica radionice dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić upoznat će polaznike s glumačkim govornim tehnikama disanja, artikulacije i ojačavanja glasa, kao i s glumačkim tehnikama koje su naslijeđe Sistema Stanislavskog te Lee Strasbergove Metode.

DRUGAČIJE O RUSKOJ KNJIŽEVNOSTI
Vodi: Ksenia Gribarova

Tko su „Turgenjevske djevojke“? Kako su u osamdesetima Rusi otkrili pravog Bulgakova? Zašto se Čehov nije smrznuo na poluotoku Sahalinu? Koga Rusi smatraju najruskijim piscem? Zašto je Ljudmila Ulickaja oborila sve s nogu?

Sve to i još puno, puno više o piscima koji su stvarali ruski jezik i kulturu, o onima koje su omiljeni u Rusiji ali se o njima malo zna izvan zemlje kao i o novim imenima ruske književnosti: Stogoffu, Pelevinu, Sorokinu, ženskoj prozi te drugim zanimljivim detaljima svijeta ruske književnosti, saznajte na radionici u izvedbi profesorice ruske književnosti Ksenie Gribarove.

KAKO SE (NE) PIŠE PROZA ZA DJECU
Vodi: Ana Ðokić

Kako se pišu dobre slikovnice, a kako zanimljivi kazališni tekstovi za djecu? Kako napisati zanimljivu priču u kojoj će podjednako uživati i mali i veliki čitatelji? Kako u manje riječi reći više? I ono najvažnije - kako ušutkati odraslog u nama koji voli pametovati i držati prodike i kad ga nitko ništa nije pitao? Ako vas zanimaju odgovori, prijavite se i s Anom Ðokić otkrijte koje zamke vrebaju pisce kada je riječ o pisanju kvalitetne proze za najmlađe i kako ih izbjeći.


Uz nove, s vama su u novom semestru stari i prokušani voditelji radionica: Goran Ferčec i Zoran Ferić na Radionici romana, Miroslav Mićanović na Radionici kratke priče, Miroslav Kirin na Radionici poezije, Tomislav Zajec na Radionici scenarija, Sanja Kovačević na Radionici scenarija za TV serije, Tomislav Kuzmanović na Radionici književnog prevođenja, Jagna Pogačnik na Radionici Stop šutnji o pročitanim knjigama, Andrija Škare na Radionici Pišimo o glazbi, Aleksandra Starčević na Radionici Postani novinar/postani bloger i Karmela Špoljarić na Radionici Kako početi.

Na Radionicama CeKaPe-a imate prilike učiti o tekstu, o pisanju, o književnim žanrovima, ali više od toga, o sebi, načinu na koji stvaramo, poteškoćama s kojima se susrećemo i kako ih prevladavamo. Sudjelovanje u radionicama mnogima je donijelo ne samo nova znanja i ideje već i prve susrete s javnim čitanjima svojih dijela, nagrade i prva izdanja.

CeKaPe je za nove polaznike pripremio veliko sezonsko sniženje. Više informacija potražite na stranicama Centra: www.cekape.com, nazovite: 01 2431071; 091 7637191; ili pišite na: cekapecentar@gmail.com

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –