Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.11.2007.

Luki Paljetku - Stara maslina

Na 21. Međunarodnom festivalu dječijeg i stvaralaštva za djecu "Susreti pod starom maslinom", koji je od 20. do 23. studenog 2007. održan u Baru u Crnoj Gori, nagrada "Stara maslina"  koaja se dodjeljuje za cjelokupno stvaralaštvo za djecu, dodijeljena je Luki Paljetku, "jednom od najvećih živih stvaralaca južne Evrope", potvrdio je FENI koordinator i organizator susreta Dragiša Simović.  

Luki Paljetku uručen je vijenac od maslinovih grančica i prestižno priznanje koje dodjeljuje Kulturni centar Bar u  Crnoj Gori. 

Međunarodni festival dječijeg i stvaralaštva za djecu "Susreti pod starom maslinom" je tradicionalna manifestacija koja se održava u sjenci jednog od triju najstarijih maslinovih stabala na svijetu, na mjestu nazvanom "Mirovica", odakle su dječiji pisci i pjesnici iz zemalja bivše Jugoslavije i Albanije poslati poruku mira, ljubavi i dobrote širom svijeta da bi svijet postao ljepši, topliji, humaniji i ličio djetetu.

Ovogodišnji laureat će, po tradiciji, zasaditi maslinu u Parku maslina ispred "Pjesničkog kamena", dvadeset prvu po redu, na mjestu gdje su ih sadili i dosadašnji laureati. U skladu s tradicijom, ovogodišnji laureat u more će spustiti maslinov vijenac s porukom.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –