Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.12.2019.

Manfred Spitzer predstavlja knjigu 'Usamljenost – Neprepoznata bolest'
Održava se
11.12.2019. u 19h

Digitalna demencija Spitzer Manfred

Ugledni njemački neuroznanstvenik i psihijatar Manfred Spitzer, autor svjetskog hita "Digitalna demencija", predstavit će u Novinarskom domu u Zagrebu svoju novu knjigu "Usamljenost: Neprepoznata bolest" (Naklada Ljevak, 2019) u srijedu, 11. prosinca, s početkom u 19 sati (Perkovčeva 2).

Uz autora sudjeluju: Goran Šimić (profesor neuroznanosti i anatomije) i dr. sc. Marina Šagud (Klinika za Psihijatriju, Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Manfred Spitzer direktor je Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu i osnivač Centra za neuroznanost u istom gradu. Nakon diplome na Sveučilištu u Freiburgu predavao je na nekima od najvećih svjetskih sveučilišta, u Heidelbergu, Harvardu, Oregonu itd. Objavio je velik broj znanstvenih radova iz područja neuroznanosti, učenja, psihologije i psihijatrije. Dobitnik je brojnih prestižnih znanstvenih nagrada i priznanja, kao što su nagrada Duphar Research Award, koju dodjeljuje Njemačko društvo za psihijatriju, psihoterapiju i neurologiju, nagrada Cogito, koju dodjeljuje Fondacija Cogito, znanstvena nagrada koju dodjeljuje Fondacija Margrit Egner itd. Napisao je nekoliko knjiga s područja psihopatologije, učenja i dječjeg razvoja. Godine 2012. objavio je knjigu "Digitalna demencija", koja je izazvala golemu pozornost javnosti i struke.

O knjizi "Usamljenost : Neprepoznata bolest", prijevod: Andy Jelčić:

Usamljenost Spitzer Manfred

Manfred Spitzer u svojoj novoj knjizi "Usamljenost : Neprepoznata bolest" po prvi put opisuje zašto je usamljenost uzrok bolesti, kako izgledaju patološka usamljenost i socijalna izolacija i kakav ozbiljan utjecaj imaju na zdravlje, tijelo i dušu pogođenih. 

Usamljene osobe, zaključuje Spitzer, češće od ostalih ljudi obolijevaju od raka, srčanog i moždanog udara, depresije i demencije. Usamljenost je osim toga zarazna i širi se poput epidemije – nisu pogođeni samo samci ili samohrani roditelji već i oženjeni! Prema Manfredu Spitzeru, usamljenost je uzrok smrti broj jedan u zapadnim zemljama. Ovu alarmantnu činjenicu dosada je potvrdio čitav niz znanstvenih istraživanja i studija širom svijeta, a koji ukazuju i na ovo: usamljenost je više od samoće.

Manfred Spitzer sudjeluje i na 2. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta s temom "Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice", koji će se održati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu od 12. do 14. prosinca 2019. godine.

Manfred Spitzer

Usamljenost : Neprepoznata bolest

  • Prijevod: Andy Jelčić
  • Naklada Ljevak 09/2019.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789533553092
  • Cijena 139.00 kn

Manfred Spitzer u svojoj novoj knjizi po prvi put opisuje zašto je usamljenost uzrok bolesti, kako izgledaju patološka usamljenost i socijalna izolacija i kakav ozbiljan utjecaj imaju na zdravlje, tijelo i dušu pogođenih. Angažirani psihijatar Spitzer smatra da je usamljenost uzrok smrti broj jedan u zapadnim zemljama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –