Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 19.05.2020.

Maša Kolanović dobitnica Nagrade Europske unije za književnost

Poštovani kukci Kolanović Maša

Proglašeni su dobitnici Nagrade Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) koja se dodjeljuje piscima, autorima najboljih proznih književnih djela. EUPL je pokrenut 2009. godine i od tada je proglašeno 122 nagrađenih pisaca. 

Među ovogodišnjim dobitnicima je i hrvatska književnica Maša Kolanović s knjigom "Poštovani kukci i druge jezive priče".

Nagrada uključuje 41 zemlju koja sudjeluje u programu Kreativna Europa - inicijative koja ima za cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora. EUPL svake godine dodjeljuje jednog pobjednika iz trećine zemalja sudionica. U okviru ovogodišnje dodjele proglašeni su pobjednici iz 13 zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske

Ovogodišnji dobitnici su:

Za svaku zemlju, laureate u 2020. godini odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka. Članovi žirija za Hrvatsku bili su: Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski. Zbog izbijanja pandemije COVID-19, po prvi puta od kada se nagrada dodjeljuje, objava pobjednika provedena je digitalno. 

Više nego ikad oslanjamo se na umjetnike i pisce...

Ilustracija: MK

Čestitke na osvojenim nagradama laureatima su uputile Europska povjerenica za Inovacije, istraživanje, kultura, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

U svojoj čestitci povjerenica Mariya Gabriel istaknula je: "U trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo, više nego ikad oslanjamo se na umjetnike i pisce koji nam pomažu da se nosimo s izolacijom. Čitanje je moćan način da osjetite snažne emocije, budete prevezeni u neki drugi svemir u nekom drugom vremenu i prostoru, da upoznate nove likove, sve to dok ostajete kod kuće. Čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima Europske nagrade za književnost!”.

„Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnom životu i njezin društveni značaj koji prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva. Uz ovogodišnje Europsko predsjedništvo, koje je neočekivano više obilježeno pandemijom COVID-19 koja je utjecala na sve ranije planirane aktivnosti, a koje su uključivale izuzetno bogat kulturni program u Europskim zemljama i šire, Hrvatska se pridružuje potpori organizaciji i ponovnom dodjeljivanju nagrada, kao i svojim doprinosom kroz izbor i predstavljanje svojih najzanimljivijih književnih glasova.“ istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek. 

EUPL organizira partnerski konzorcij koji čine Europsko vijeće pisaca (EWC), Federacija europskih izdavača (FEP) te Europska i Međunarodna federacija knjižara (EIBF), uz potporu Europske komisije. Nagrada se financira kroz program EU Kreativna Europa, i dostupna je svim zemljama koje sudjeluju u ovom programu EU za financiranje kulturnog i kreativnog sektora.

Više o knjizi Poštovani kukci i druge jezive priče (Matko Vladanović)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –