Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.09.2015.

Miljenko Jergović dobitnik je 'Njegoševe nagrade' za 2015.

Miljenko Jergović: Rod


Međunarodni žiri za dodjelu "Njegoševe nagrade" je na zasjedanju održanom na Cetinju donio odluku da se "Njegoševa nagrada" za 2015. godinu dodijeli Miljenku Jergoviću za roman "Rod", objavljen 2013. godine u izdanju Frakture.


Žiri je raspravljao o 17 prijedloga koje su kandidirali selektori iz: BiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je, u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća, napravio uži izbor za dodjelu ovog uglednog međunarodnog priznanja.


U skladu s poslovnikom o radu, žiri je nakon odabira užeg izbora, u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasovanjem, velikom većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću.

Prema mišljenju žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca "prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe sudbine i tragedije. Njegov je opus naš opus s kraja XX vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi k duhovnoj reintegraciji i katarzi. Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematiziranje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman 'Rod' dekonstruira koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslavenskim područjima”.


Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je Međunarodni Žiri u sastavu istaknutih književnika i znanstvenika iz sedam zemalja regije: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), prof. dr sc Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), prof. dr Aleš Debeljak (Slovenija), prof. Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).

Njegoševu nagradu uručuje Predsjednik Crne Gore na Cetinju.


Opširnije: portal RTCG.

– Rod - Miljenko Jergović –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –