Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
ČITAONICA • Piše: MV Info • 22.09.2015.

Miljenko Smoje: Kako san posta ubojica

Serija je doživjela nezapamćen i neponovljen uspjeh. Samo su još jednom ulice ondašnje, pa i sadašnje države bile tako puste kao kad je na televiziji bila nova epizoda “Malog mista”. Dobivali ste i veliki broj pisama. Što su vam ljudi pisali?

Da velik broj? Ijade! Na ijade pisama san dobija! Pa iz Srbije, pisali bi mi da kurca ne razume, al da in je puno draga serija, razumiš. A najviše su pisama šavali radi Bepine. Gospe moja, šta sve nisu pisali! Da šta je više ne udan, da šta mi je bidna Bepina kriva, umrit će pri nego se uda...

I onda ste, baš kao Lepu nekoliko godina prije, konačno odlučili Bepinu “odvest prid oltar”. Kraj serije izazvao je nezapamćene proteste u javnosti.

A, tek onda su poludili! “Ubojico, pizda ti materina, ubija si Bepinu!” “Šta ti je bidna Bepina bila kriva?!”... Sićan se, završila je serija, i izaša san na Rivu malo prošetat, a padala je kišica. I gredu prema meni dva starija para, i vidu mene. A te dvi žene kad su me vidile, popizdile! Ravno prema meni i udri! Udri lumbrelan po meni! “Ča van je? Ča je bilo?” “Lupežu, kurbin sine, ubija si Bepinu!”, i tučedu me lumbrelan! “Razbojnice, ubojico!” Ubile bi me da nisan uteka.

I tako ste postali ubojica?

Da ubojica? Najgori ubojica i razbojnik u Jugoslaviji! Onda oni pjesnik iz Novega Sada, oni kako se zove... Antić, Miroslav Antić! On me pritija, napa me ka pasa, da će on doć u Split lićno se obračunat s menon! Pa opet pisam, stotine pisama! Žene su se javljale da će one zaminit Bepinu, razumiš, da ćedu pazit Luiđija, daćedu ga gledat, čuvat, kuvat će mu, tićjeg mlika mu neće falit! Prosile su bidnoga Luiđija, jedna je govorila da nima veze što su se u crkvi vinčali, jerbo da je Bepina umrla pa crikva ne brani da se Luiđi opet oženi.

Bepinina smrt je, dakle, bila nacionalna tragedija?

Pazi, da je niko pridložija sedan dana nacionalne žalosti, ja mislin da bi prošlo!
 

Iz knjige "Razgovori sa Smojom" Borisa Dežulovića

Boris Dežulović

Razgovori sa Smojom

  • Adamić 08/2015.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532194982
  • Cijena 150.00 kn

Posljednji razgovor s najvećim kroničarom Splita i Dalmacije Miljenkom Smojom, iz pera jednog od vodećih hrvatskih novinara i pisaca Borisa Dežulovića, odvijao se prije točno 20 godina kod Smojina bungalova na supetarskoj Punti, na otoku Braču.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –