Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / MIN KULT PRES • 28.09.2021.

Ministarstvo kulture i medija objavilo dobitnike stimulacija i predstavilo aktivnosti u sklopu kampanje 'Godina čitanja'

Na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu kulture i medija predstavljen je tijek dosadašnjih kao i buduće aktivnosti kampanje Godine čitanja te rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini.
 
Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković podsjetila je kako su u Godini čitanja organizirane i javnim pozivima Ministarstva financirane brojne aktivnosti koje potiču čitanje i razvoj čitateljske publike. Govoreći o medijskoj kampanji istaknula je kako se televizijskim i radijskim spotovima, crtićima za djecu, plakatima podijeljenim školama i knjižnicama, interaktivnom kartom Hrvatske na stranici Čitaj.hr koja zainteresiranima otkriva programe u njihovoj blizini, povećava svijest o čitalačkim navikama koje poboljšavaju ukupnu kvalitetu života pojedinaca i društva.
 
U kampanji Godine čitanja organizirane su i javnim pozivima financirane brojne aktivnosti od 79 programa koji su s 2 milijuna kuna financirani putem Poziva za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu, a među kojima je najraširenija i najaktivnija Mreža malih knjižnica. Nakon provedenog natječaja Čitanjem do uključivog društva, prošlog su tjedna potpisani ugovori za nove bibliobuse u vrijednosti od 35 milijuna kuna (velikim dijelom financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda) koji će knjigu učiniti dostupnom najudaljenijim dijelovima Hrvatske.

Rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevodilaštva

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić ukratko je predstavila rezultate Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini. O kandidiranim djelima te izrazitom povećanju i kvaliteti pjesničkih radova, pogotovo među mladim autorima govorio je član povjerenstva, predstavnik Društva hrvatskih prevoditelja Josip Ivanović.

Nakon revizije modela dodjele stimulacija za najbolja književna i prevoditeljska ostvarenja u dogovoru sa strukovnim udrugama, javni je poziv ove godine po prvi put proveden na nov način kojim se nastoji spojiti javnu percepciju objavljenog djela što uključuje kritike i prikaze u medijima te autorske nastupe na manifestacijama i festivalima s prosudbom stručnog povjerenstva sastavljenog od članova strukovnih udruga.

Na Javni poziv pristigle su ukupno 73 prijave, što uključuje 22 prevoditeljska projekta te 12 djela za djecu i mlade. Za sva prijavljena djela autori koji su se samostalno prijavljivali dostavili su, sukladno natječajnim propozicijama, pregled objavljenih tekstova i kritika te podatke o nastupima na manifestacijama i festivalima, odnosno recenzije relevantnih stručnjaka.

Povjerenstvo koje je tijekom ljetnih mjeseci imalo priliku pročitati i procijeniti sve prijavljene knjige te na temelje pročitanog, ali i na temelju uvida u natječajnu dokumentaciju, donijeti prijedlog za dodjelu stimulacija radilo je u sljedećem sastavu:
 

 
Na temelju njihovog prijedloga ministrica je donijela odluku o dodjeli stimulacija za 10 prevoditelja i 20 autora za najbolja ostvarenja na području književnog i prevoditeljskog stvaralaštva u 2019. i 2020. godini.

Prevoditeljima se dodjeljuju stimulacije za prijevode s ruskoga, poljskoga, portugalskoga, hebrejskoga i po dva prijevoda s njemačkoga, engleskoga i francuskoga. Stimulacije se dodjeljuju za prijevode sedam romana, dvije knjige eseja te jedne zbirku poezije.

Autorima djela izvorno pisanih na hrvatskom jeziku dodjeljuje se 20 stimulacija iz kojih se izdvaja pet djela namijenjenih djeci i mladima. Najveći broj stimulacija dodjeljuje se za romane (9), a slijedi 5 zbirki poezije, 3 knjige priča, 2 slikovnice i jedna knjiga eseja.

* Pogledajte listu dobitnika/ca stimulacija.
 

Mihaela Majcen Marinić istaknula je i kako je u tijeku i novi agradni natječaj za najbolju knjižaru i antikvarijat, a do sada je pristiglo 8 tisuća glasova knjigoljubaca diljem Hrvatske koji su u mogućnosti svojim glasovima podržati kandidaturu omiljenih im knjižara.

Maja Zrnčić, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja, izrazila je zadovoljstvo velikim interesom i brojem prijavljenih na međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ koja će se 12. listopada 2021. godine održati u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u organizaciji Ministarstva. Istaknula je i aktualni natječaj za školarce osnovnih i srednjih škola za izradu videonajave knjiga koji je raspisan po drugi put nakon prošlogodišnjeg uspjeha među učenicima koji su pokazali veliki interes i kreativnost.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –