Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.12.2018.

Ministarstvo kulture intenzivira komunikaciju s nakladnicima i knjižarima i predstavlja Nacrt prijedloga novog modela otkupa knjiga
Održava se
10.12.2018. u 10h

Ministarstvo kulture poziva sve zainteresirane nakladnike na prezentaciju Nacrta prijedloga novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice. Predstavljanje Prijedloga novog modela otkupa održat će se u ponedjeljak, 10. prosinca u 10.00 sati u dvorani u Muzeju Mimara.

Po predstavljanju novog modela, prezentacija će bit dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i svi će nakladnici biti pozvani da elektroničkim putem dostave svoje pisane prijedloge za izmjene, dopune i poboljšanja novog modela kako bi se razmotrila mogućnost njegove pilot provedbe u 2019. godini.


A prije nekoliko dana, u utorak 4. prosinca 2018. godine, u Ministarstvu kulture održan je sastanak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek s predstavnicima neovisnih knjižara u Hrvatskoj. Ministrica je istaknula da je riječ o iznimno važnom susretu budući da su se u Ministarstvu kulture prvi put okupili predstavnici knjižara koji nisu ujedno i nakladnici, odnosno koji nisu vezani uz književno-nakladničku djelatnost.

Knjižare su, kao segment knjižnog lanca koji je najfragilniji budući da je u najvećoj mjeri okrenut tržištu i ovisan u njemu, samo u manjoj mjeri obuhvaćene podrškom i potporama Ministarstva kulture. Ugroženost cjelokupnog knjižarskog lanca u Hrvatskoj te zatvaranje, odnosno nepostojanje, knjižara u manjim gradovima odraz je niza čimbenika – od visoke cijene knjiga i nedostatka čitalačkih navika, preko problema u suradnji s nakladnicima, nelojalne konkurencije, smanjene kupovne moći, visokih najamnina na atraktivnijim lokacijama i slično.

Prisutni predstavnici knjižara također su izrazili zadovoljstvo organizacijom ovog susreta na kojem su se i mnogi od njih po prvi puta susreli te progovorili o zajedničkim temama i problemima od kojih se mogu izdvojiti sljedeće:


Zaključeno je da se knjižarska struka treba organizirati te tako postati ravnopravan partner u formiranju i provedbi nacionalne politike prema knjizi koja bi ujedno i ojačala povjerenje struke u rad nadležnih institucija radi općeg dobra. Ministrica je otvorila i pitanje oportunosti rada na pripremi Zakona o knjizi za čiju je moguću izradu ključna suradnja i suglasje svih dionika koji sudjeluju u čitavom lancu knjige.

Izvor: Ministarstvo kulture

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –