Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.09.2022.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja – Nije lako kad si mlad
Održava se
12.-25.09.2022.

Krive su Seka i Seka Pongrašić Zoran
Oblak čvoraka Šojat Ivana

Nacionalni kviz za poticanje čitanja kod djece viših razreda osnovne škole ove se godine održava od 12. rujna do 25. listopada pod nazivom Nije lako kad si mlad. Kviz se već više od 20 godina održava u Mjesecu hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.) i djeca ga mogu rješavati online na mrežnoj stranici: mhk.hr/kviz. Sudjelovati se može putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj.

Uz online izvore informacija, kviz predstavlja tri knjige hrvatskih autora: Elizabeta Končić Trlek: Pošta za Li, Zoran Pongrašić: Krive su Seka i Seka i Ivana Šojat: Oblak čvoraka. Riječ je o problemskim romanima u kojima se ističe vršnjačko i elektroničko nasilje, kao i specifični problemi u odrastanju djece i mladih. Svaka ova knjiga nagrađena je poznatim nagradama za dječju književnost.   

Finalisti se biraju slučajnim odabirom te oni sudjeluju u javnom izvlačenju glavne i utješnih nagrada koje će i ove godine biti bogate: glavna nagrada je bežični zvučnik Sony kojeg osigurava tvrtka Microline, knjige predstavljene kvizom koje osiguravaju Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Naklada Ljevak i Knjiga u centru, te prigodni darovi. 

Kao i svake godine, završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja u planu je za 15. studenoga 2022. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz prigodan program u kojem će nastupiti plesači Športske gimnazije Zagreb.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –