Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Krive su Seka i Seka

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 12/2021.
  • 278 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222382
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad si tinejdžer onda ne smiješ baš najpažljivije slušati što ti roditelji govore. A i ako slušaš moraš se pretvarati da ne slušaš. Moraš gledati na sve strane osim u roditelja. A ako gledaš u roditelja onda obavezno moraš kolutati očima, i napadno kimati glavom, i glasno uzdisati u smislu da da da sve sam to već milijun puta čuo. Čak i ako nisi nijednom dosad. Jer tako to ide s tinejdžerima i njihovim roditeljima.

Posljednji roman Zorana Pongrašića "Krive su Seka i Seka" ujedno je i posljednji dio trilogije koja počinje romanom "Mama je kriva za sve" i nastavlja se s romanom "Ovaj put je kriv tata".

U novom rukopisu autor testira ponešto začudniji, neuobičajeniji fabularni raspored u kojem se zbivanja ne pripovijedaju linearno, u kronološkom slijedu, nego se u nizu retrospektivnih situacija postupno oblikuje značenjska okosnica fabule. (Dubravka Zima) 

Važna komponenta cijelog romana je put od zlostavljanog i zanemarenog djeteta do kriminalca. „Vjerojatno se dobrota mjeri drugačijim metrom za nekoga kome su mama i tata kupovali vlastite igračke i za nekog tko ih je morao krasti." (Anda Bukvić Pažin) 

Svi koji poznaju književni opus Zorana Pongrašića, znaju da se on oduvijek volio igrati stilom kojim piše. I da toj igri i spisateljskom eksperimentiranju (uvijek začinjenom velikom dozom humora), nema kraja. Na čitatelju je samo da se opusti i uživa! (Ana Đokić)

Roman koji je pred vama morate pročitati. Ako vam je stalo do svijeta, zemlje u kojoj živite, grada u kojem ste prijavljeni, stana u kojem spavate, glave koju nosite. Kristalno je jasno da je autor zreo jer je raskrstio sa sobom i bavi se ostatkom, sebe, odnosno piše ubi e orobi. (Silvija Šesto) 

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac u rock grupi Kost i koža. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, a njegova se djela nalaze u školskoj lektiri, čitankama i udžbenicima.

Objavljeno mu je pedesetak naslova. Uvršten je u više zbornika, leksikona i antologija. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Kao urednik priredio je i uredio preko četrdeset knjiga. Zbog pokretanje biblioteke „Vrata u podrum / slikovnica za odrasle“ dobio je Crnu ovcu - posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice.

Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: "Mama je kriva za sve", "41,5oC", "Gumi-gumi", "Vidi majmuna!", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka" i "Kuja za vješanje".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –