Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Krive su Seka i Seka

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 12/2021.
  • 278 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222382
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad si tinejdžer onda ne smiješ baš najpažljivije slušati što ti roditelji govore. A i ako slušaš moraš se pretvarati da ne slušaš. Moraš gledati na sve strane osim u roditelja. A ako gledaš u roditelja onda obavezno moraš kolutati očima, i napadno kimati glavom, i glasno uzdisati u smislu da da da sve sam to već milijun puta čuo. Čak i ako nisi nijednom dosad. Jer tako to ide s tinejdžerima i njihovim roditeljima.

Posljednji roman Zorana Pongrašića "Krive su Seka i Seka" ujedno je i posljednji dio trilogije koja počinje romanom "Mama je kriva za sve" i nastavlja se s romanom "Ovaj put je kriv tata".

U novom rukopisu autor testira ponešto začudniji, neuobičajeniji fabularni raspored u kojem se zbivanja ne pripovijedaju linearno, u kronološkom slijedu, nego se u nizu retrospektivnih situacija postupno oblikuje značenjska okosnica fabule. (Dubravka Zima) 

Važna komponenta cijelog romana je put od zlostavljanog i zanemarenog djeteta do kriminalca. „Vjerojatno se dobrota mjeri drugačijim metrom za nekoga kome su mama i tata kupovali vlastite igračke i za nekog tko ih je morao krasti." (Anda Bukvić Pažin) 

Svi koji poznaju književni opus Zorana Pongrašića, znaju da se on oduvijek volio igrati stilom kojim piše. I da toj igri i spisateljskom eksperimentiranju (uvijek začinjenom velikom dozom humora), nema kraja. Na čitatelju je samo da se opusti i uživa! (Ana Đokić)

Roman koji je pred vama morate pročitati. Ako vam je stalo do svijeta, zemlje u kojoj živite, grada u kojem ste prijavljeni, stana u kojem spavate, glave koju nosite. Kristalno je jasno da je autor zreo jer je raskrstio sa sobom i bavi se ostatkom, sebe, odnosno piše ubi e orobi. (Silvija Šesto) 

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac i svirač ritam-gitare u rock grupi “Kost i koža”. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, te kao ilustrator, zbog čega ga Darko Macan potpuno ispravno naziva «piscem opće prakse». Objavljeno mu je podosta toga, ponešto je nagrađeno, ponešto prevedeno, ponešto je u lektiri, a ponešto u leksikonima i antologijama. Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: “Mama je kriva za sve,” “41,5oC”, “Gumi-gumi”, “Vidi majmuna!” i “Ovaj put je kriv tata”. Desetak je godina radio i kao inspektor u policiji, što mu je olakšalo pisanje ovog romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –