Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Pas iz kartonske kutije

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • Ilustracije: Maja Biondić
  • 09/2023.
  • 26 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222610
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Pas iz kartonske kutije“ je priča o predrasudama, nerazumijevanju, ljubavi, dostojanstvu i sramu. Gospođa Lela ima velikog psa, a istovremeno skuplja plastične boce. Gospodin Mitak vjeruje kako je pas gospođe Lele još i rasni pas, a velike rasne pse imaju samo bogati ljudi, dok plastične boce skupljaju siromašni. On također smatra kako svaki čovjek mora držati do sebe i svog ugleda, a kopanje po smeću nije nimalo dostojanstveno.

Ali on ne zna da je gospođa Lela svog psa (koji, naravno nije rasni, iako to nema nikakve veze) pronašla na cesti, kao štene ostavljeno u kartonskoj kutiji, pa ga je udomila ne znajući da će narasti toliko velik i da će mu trebati puno više hrane no što bi si ona mogla priuštiti svojom nevelikom mirovinom. Zato skuplja plastične boce, prodaje ih i za taj novac kupuje hranu za svog psa.

Naizgled suzdržane ilustracije prigušenog kolorita Maje Biondić (također vlasnice udomljenog psa!) čine idealnu ravnotežu s tekstom Zorana Pongrašića promišljeno napisanim velikim tiskanim slovima.

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost na radu pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Piše priče, romane, dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i slikovnice. Knjige su mu prevedene na engleski, francuski, portugalski i srpski jezik.

Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU.

Dobitnik je nagrada: nagrada Hrvatskog radija 1996. za radiodramu "Metronom", nagrada Grigor Vitez 2000. za roman za mlade "Mama je kriva za sve", dvije nagrade SFERA, 1999. za priču "Dijagonala" i 2005. za novelu "Letač", nagrada Književnog kruga Karlovac 2004. za priču "Nije on težak, on je moj brat". Radio-igra "Djevojčica koja je prekočila nebesa" (The Girl Who Jumped Over The Sky - La fillette qui a saute le ciel) predstvaljala je Hrvatski radio na Prix Ex Aequo - Bratislava 2002.

Objavljene knjige: "Razgovori s bratom", "Mama je kriva za sve", "Gumi-gumi", "Nespretna krila anđela", "41,5 0C ili kralj cijelog svijeta", "Nije on težak, on je moj brat", "Čuvari sreće", "Vidi majmuna!", "Baba, Četiri sprovoda i vjenčanje", "Sudari", "Ticalova putovanja: Iz života mrava", "Zovem se Ticalo: Iz života mrava", "Zašto?", "Idi(j)ot", "Čovjek i kuća", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka", "Hendriks nije rekao ništa / Samoubojice", "Konj zvan Cezar", "Hi-fi fotelja", "Čuvari sreće" i "Čistači".

Piše i pod pseudonimom Magda Kraus: "Tko je ubio Djeda Mraza?"

Napisao je petnaestak radiodrama izvedenih na Hrvatskom radiju, dvije uprizorene kazališne predstave (Visoka temperatura, Zdenac mudraca), pedesetak priča objavljenih u časopisima (Plima, Quorum, Republika, Futura, Nomad), novinama (Večernji list, Vjesnik, Jutarnji list) i u zbornicima (Osluškivanje tišine, Krhotine svjetova, 2000 šarenih aliena, Ekran priče).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –