Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Zovem se Ticalo : Iz života mrava

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 11/2007.
  • 63 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537514006
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zovem se Ticalo. Imam četrnaest tata i samo jednu mamu, ali je zato ona kraljica. Tate su uglavnom kopači, nosači, gurači, provrtači i vucitelji, dok je jedan od njih kuhar, a jedan skladištar. Jedan je čak vojnik, ali bivši, jer je u mirovini, pa mu više ne dozvoljavaju da odlazi u ratove. Kada odrastem i ja bih volio biti kraljica, no, kako sada stvari stoje...

-  Kako sada stvari stoje, od toga neće biti ništa - rekla mi je jučer Trbušica, moja najbolja prijateljica.
- Zašto, ako smijem znati? - upitao sam.
- Zato, Tici, što si ti muško! - glasio je njezin odgovor.
Pa što? - rekao sam ja.
-  Pa ništa - rekla je Trbušica. - Osim što kraljica mora biti žensko!

Hm, pomislio sam, to bi stvarno mogao biti mali problem. Ako ne i malo veći.
- A gdje to piše? - pitao sam oprezno.
- Nigdje, ali je tako - odgovorila je Trbušica.
- Ma nemoj! A zašto je tako?
-  Zato što je oduvijek bilo tako i nikad nije bilo da nije tako bilo, i nikad neće biti da tako neće biti, jer ni ne može biti da tako ne bude! - izvalila je Trbušica u jednom jedinom dahu. A onda je još dodala: - Tako i nikako drukčije!

Dakle, kao što sam već rekao, kako sada stvari stoje, odnosno ako stoje upravo tako kako Trbušica tvrdi da stoje, neće mi biti lako. Drugim riječima rečeno, morat ću se poprilično potruditi da postanem kraljica. Zapravo, morat ću dati sve od sebe!

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost na radu pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Piše priče, romane, dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i slikovnice. Knjige su mu prevedene na engleski, francuski, portugalski i srpski jezik.

Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU.

Dobitnik je nagrada: nagrada Hrvatskog radija 1996. za radiodramu "Metronom", nagrada Grigor Vitez 2000. za roman za mlade "Mama je kriva za sve", dvije nagrade SFERA, 1999. za priču "Dijagonala" i 2005. za novelu "Letač", nagrada Književnog kruga Karlovac 2004. za priču "Nije on težak, on je moj brat". Radio-igra "Djevojčica koja je prekočila nebesa" (The Girl Who Jumped Over The Sky - La fillette qui a saute le ciel) predstvaljala je Hrvatski radio na Prix Ex Aequo - Bratislava 2002.

Objavljene knjige: "Razgovori s bratom", "Mama je kriva za sve", "Gumi-gumi", "Nespretna krila anđela", "41,5 0C ili kralj cijelog svijeta", "Nije on težak, on je moj brat", "Čuvari sreće", "Vidi majmuna!", "Baba, Četiri sprovoda i vjenčanje", "Sudari", "Ticalova putovanja: Iz života mrava", "Zovem se Ticalo: Iz života mrava", "Zašto?", "Idi(j)ot", "Čovjek i kuća", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka", "Hendriks nije rekao ništa / Samoubojice", "Konj zvan Cezar", "Hi-fi fotelja", "Čuvari sreće" i "Čistači".

Piše i pod pseudonimom Magda Kraus: "Tko je ubio Djeda Mraza?"

Napisao je petnaestak radiodrama izvedenih na Hrvatskom radiju, dvije uprizorene kazališne predstave (Visoka temperatura, Zdenac mudraca), pedesetak priča objavljenih u časopisima (Plima, Quorum, Republika, Futura, Nomad), novinama (Večernji list, Vjesnik, Jutarnji list) i u zbornicima (Osluškivanje tišine, Krhotine svjetova, 2000 šarenih aliena, Ekran priče).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –