Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Zovem se Ticalo : Iz života mrava

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 11/2007.
  • 63 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537514006
  • Cijena: 88.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zovem se Ticalo. Imam četrnaest tata i samo jednu mamu, ali je zato ona kraljica. Tate su uglavnom kopači, nosači, gurači, provrtači i vucitelji, dok je jedan od njih kuhar, a jedan skladištar. Jedan je čak vojnik, ali bivši, jer je u mirovini, pa mu više ne dozvoljavaju da odlazi u ratove. Kada odrastem i ja bih volio biti kraljica, no, kako sada stvari stoje...

-  Kako sada stvari stoje, od toga neće biti ništa - rekla mi je jučer Trbušica, moja najbolja prijateljica.
- Zašto, ako smijem znati? - upitao sam.
- Zato, Tici, što si ti muško! - glasio je njezin odgovor.
Pa što? - rekao sam ja.
-  Pa ništa - rekla je Trbušica. - Osim što kraljica mora biti žensko!

Hm, pomislio sam, to bi stvarno mogao biti mali problem. Ako ne i malo veći.
- A gdje to piše? - pitao sam oprezno.
- Nigdje, ali je tako - odgovorila je Trbušica.
- Ma nemoj! A zašto je tako?
-  Zato što je oduvijek bilo tako i nikad nije bilo da nije tako bilo, i nikad neće biti da tako neće biti, jer ni ne može biti da tako ne bude! - izvalila je Trbušica u jednom jedinom dahu. A onda je još dodala: - Tako i nikako drukčije!

Dakle, kao što sam već rekao, kako sada stvari stoje, odnosno ako stoje upravo tako kako Trbušica tvrdi da stoje, neće mi biti lako. Drugim riječima rečeno, morat ću se poprilično potruditi da postanem kraljica. Zapravo, morat ću dati sve od sebe!

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški i 1963. godine u Reykjaviku, te živi dva paralelna života, od kojih je u jednome državni službenik, a u drugom se trudi biti pisac. Kao pisac se okušava u mnogim književnim formama i oblicima, pa je tako pisao i piše priče, romane, radi dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i prozu za govorne automate, slikovnice, songove i džinglove, parole, novogodišnje čestitke, razglednice s ljetovanja i ponekad pisma. Preveden je na engleski, francuski i portugalski, a prilagođen na srpski. Uvrštenje u više zbornika i antologija. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja.

Objavio: "Razgovori s bratom" (Beograd, 1991), "Mama je kriva za sve" (Zagreb, 1999), "Gumi-gumi" (Zagreb, 2001., France, 2003., Sao Paolo, 2006.), "Nespretna krila anđela" (Zagreb, 2001), "Goumi-goumi", "41,5 0C" (Zagreb, 2003), "Nije on težak, on je moj brat" (Zagreb, 2004), "Tko je ubio Djeda Mraza?" (alter ego Magda Kraus, Zagreb 2006.),"Čuvari sreće" (Zagreb, 2004), "Vidi majmuna! (2005), "Baba" (Zagreb, 2005.), "Četiri sprovoda i vjenčanje" (2008), "Ja, ja i formula 1" (2015), "Sudari" (2016).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –