Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Ticalova putovanja : Iz života mrava

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 11/2007.
  • 63 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537514044
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bio jednom jedan mrav i zvao se Ticalo. Živio je u mravinjaku koji je bio pun drugih mrava. Neki od njih također su se zvali Ticalo, jer je mrava bilo više negoli imena. Ticalo je imao četiri noge, dvije ruke, leđa, vrat i zadak, baš kao i svi drugi mravi. Uz to, imao je dva ticala, a po jednom je od njih i dobio svoje ime. Da li po lijevom ili po des­nom, nitko nije znao. I imao je jednu glavu, skroz drukčiju od glava drugih mrava. Jer dok su glave drugih mrava razmišljale o skupljanu sjemenčica, grančica, mrvičica i ostalih čiča, Ticalova je glava mislila na sasvim druge stvari.

- Zašto moram skupljati sjemenčice, grančice, mrvičice i ostale čiče kad mi to ide na živce? - razmišljala je Ticalova glava. - I još je razmišljala: - Zašto je svijet tako ve­lik, ako sam ja stalno u ovom mravinjaku? - I razmišljala je: - Zašto na zemlji postoji toliko drugih bića, ako ja cijeli svoj život moram biti samo običan mrav? - A onda je pomislila: - Kako bi bilo kad bih ja bio netko drugi?

- Tako je! - pomislio je Ticalo. - To je pravo rješenje. Ne želim više biti mrav. Postat ću net­ko drugi!

I tako je Ticalo ostavio sjemenčice, grančice, mrvičice i sve druge čiče. I ostavio je mravinjak i sve mrave u njemu i krenuo u veliki svijet. Pu­tovao je dugo, dugo, a onda se pred njim stvo­rila planina. No, prije nego je stigao reći «Uh, kolika li je!», planina se pomaknula.

«Ticalova putovanja» je knjiga iz serije knjiga za djecu «Iz života mrava» nagrađivanog autora Zorana Pongrašića. Serija prati dogodovštine mrava Ticala i na djeci prikladan način, uz mnoštvo humora i ilustracije, prati dogodovštine ovog radoznalog i na avanture spremnog mrava.

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac i svirač ritam-gitare u rock grupi “Kost i koža”. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, te kao ilustrator, zbog čega ga Darko Macan potpuno ispravno naziva «piscem opće prakse». Objavljeno mu je podosta toga, ponešto je nagrađeno, ponešto prevedeno, ponešto je u lektiri, a ponešto u leksikonima i antologijama. Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: “Mama je kriva za sve,” “41,5oC”, “Gumi-gumi”, “Vidi majmuna!” i “Ovaj put je kriv tata”. Desetak je godina radio i kao inspektor u policiji, što mu je olakšalo pisanje ovog romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –