Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Ticalova putovanja : Iz života mrava

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 11/2007.
  • 63 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537514044
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bio jednom jedan mrav i zvao se Ticalo. Živio je u mravinjaku koji je bio pun drugih mrava. Neki od njih također su se zvali Ticalo, jer je mrava bilo više negoli imena. Ticalo je imao četiri noge, dvije ruke, leđa, vrat i zadak, baš kao i svi drugi mravi. Uz to, imao je dva ticala, a po jednom je od njih i dobio svoje ime. Da li po lijevom ili po des­nom, nitko nije znao. I imao je jednu glavu, skroz drukčiju od glava drugih mrava. Jer dok su glave drugih mrava razmišljale o skupljanu sjemenčica, grančica, mrvičica i ostalih čiča, Ticalova je glava mislila na sasvim druge stvari.

- Zašto moram skupljati sjemenčice, grančice, mrvičice i ostale čiče kad mi to ide na živce? - razmišljala je Ticalova glava. - I još je razmišljala: - Zašto je svijet tako ve­lik, ako sam ja stalno u ovom mravinjaku? - I razmišljala je: - Zašto na zemlji postoji toliko drugih bića, ako ja cijeli svoj život moram biti samo običan mrav? - A onda je pomislila: - Kako bi bilo kad bih ja bio netko drugi?

- Tako je! - pomislio je Ticalo. - To je pravo rješenje. Ne želim više biti mrav. Postat ću net­ko drugi!

I tako je Ticalo ostavio sjemenčice, grančice, mrvičice i sve druge čiče. I ostavio je mravinjak i sve mrave u njemu i krenuo u veliki svijet. Pu­tovao je dugo, dugo, a onda se pred njim stvo­rila planina. No, prije nego je stigao reći «Uh, kolika li je!», planina se pomaknula.

«Ticalova putovanja» je knjiga iz serije knjiga za djecu «Iz života mrava» nagrađivanog autora Zorana Pongrašića. Serija prati dogodovštine mrava Ticala i na djeci prikladan način, uz mnoštvo humora i ilustracije, prati dogodovštine ovog radoznalog i na avanture spremnog mrava.

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost na radu pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Piše priče, romane, dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i slikovnice. Knjige su mu prevedene na engleski, francuski, portugalski i srpski jezik.

Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU.

Dobitnik je nagrada: nagrada Hrvatskog radija 1996. za radiodramu "Metronom", nagrada Grigor Vitez 2000. za roman za mlade "Mama je kriva za sve", dvije nagrade SFERA, 1999. za priču "Dijagonala" i 2005. za novelu "Letač", nagrada Književnog kruga Karlovac 2004. za priču "Nije on težak, on je moj brat". Radio-igra "Djevojčica koja je prekočila nebesa" (The Girl Who Jumped Over The Sky - La fillette qui a saute le ciel) predstvaljala je Hrvatski radio na Prix Ex Aequo - Bratislava 2002.

Objavljene knjige: "Razgovori s bratom", "Mama je kriva za sve", "Gumi-gumi", "Nespretna krila anđela", "41,5 0C ili kralj cijelog svijeta", "Nije on težak, on je moj brat", "Čuvari sreće", "Vidi majmuna!", "Baba, Četiri sprovoda i vjenčanje", "Sudari", "Ticalova putovanja: Iz života mrava", "Zovem se Ticalo: Iz života mrava", "Zašto?", "Idi(j)ot", "Čovjek i kuća", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka", "Hendriks nije rekao ništa / Samoubojice", "Konj zvan Cezar", "Hi-fi fotelja", "Čuvari sreće" i "Čistači".

Piše i pod pseudonimom Magda Kraus: "Tko je ubio Djeda Mraza?"

Napisao je petnaestak radiodrama izvedenih na Hrvatskom radiju, dvije uprizorene kazališne predstave (Visoka temperatura, Zdenac mudraca), pedesetak priča objavljenih u časopisima (Plima, Quorum, Republika, Futura, Nomad), novinama (Večernji list, Vjesnik, Jutarnji list) i u zbornicima (Osluškivanje tišine, Krhotine svjetova, 2000 šarenih aliena, Ekran priče).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –